Crash in Zaventem… morgen op een kantoorgebouw of in een gewone woonwijk.

Crash in Zaventem.
Boeing verongelukt en valt net voor het opstijgen in twee stukken uiteen aan einde startbaan.
Air Libre veroordeelt de struisvogelpolitiek van de federale regering die de bevolking bewust aan catastrofale risico’s blootlegt.

Vandaag is op Zaventem een Boeing gecrasht net voor het opstijgen ; gelukkig zijn er geen zwaargewonden.
Morgen stijgt het toestel wel op en stort het neer in het dichtstbevolkt gebied van België, de regio Brabant, en de kans is dan groot dat dit in dichtbevolkte delen van het Brussels stadsgewest een echte ramp veroorzaakt.

De vereniging Air Libre pleit al jaren voor een beleid van gezond verstand op de luchthaven van Zaventem.
Het gecrashte toestel was 30 jaar oud, typisch voor het gebruik van cargo.
Deze toestellen hebben hun plaats niet in Zaventem net zoals nachtvluchten, pakjesdiensten, en Low Cost van Brussels Airport moeten verdwijnen, vanwege hun overlast enerzijds en hun risico op crash anderzijds.

Air Libre betreurt het ook dat er geen rampenplan bestaat voor het geval een crash zou voorkomen in de dichtbevolkte zones rond de luchthaven.
In dit verband overweegt ze een ingebrekestelling uit te vaardigen op naam van Eerste Minister Yves Leterme en staatssecretaris Etienne Schouppe, om hen persoonlijk verantwoordelijk te stellen voor de gevolgen van een crash. Dit heeft de vereniging in het verleden reeds gedaan voor Eerste Minister Verhofstadt en minister Anciaux.
Ze gaat ervan uit dat de persoonlijke verzekering van burgemeester van Zaventem Francis Vermeiren ten belope van 12,5 miljoen (zie artikel Trends 20/12/2007) euro niet zal gelden ingeval een crash waarbij met het risico op voorhand gevaarlijk spel gepleegd is, en geen beleid van « goede huisvader » gevoerd werd.

Vanavond na de crash werd weer overgegaan tot de orde van de dag, en zoals dit alle dagen van de week het geval is vertrokken vanaf 17.00 uur weer alle vluchten over delen van en dwars door het Brussels gewest…. tot de volgende crash.

===

20-12-2007, p.46
Trends

Powerlist – De invloedrijkste Zaventemnaars

FRANCIS VERMEIREN (OPEN VLD)

Burgemeester van Zaventem

…De burgemeester levert bouwvergunningen. Hij is verantwoordelijk voor de veiligheid buiten het luchthaventerrein. Ook in geval van een ramp (een crash) is de burgemeester, samen met de gouverneur, verantwoordelijk. « Men kan me persoonlijk aansprakelijk stellen. Ik hoop dat al mijn collega’s burgemeesters een aansprakelijkheidsverzekering hebben. De problematiek is de hoogte van het bedrag. Ik ben verzekerd voor ongeveer 12,5 miljoen euro ».