Maatregelen nemen rond luchthaven

VLAAMSE COMMISSIE

(tijd) – De Vlaamse overheid moet zones rond de luchthaven van Zaventem afbakenen en er maatregelen – zoals isolatie, bouwstop, onteigening – nemen om de geluidshinder te verminderen. Dat staat in een advies van de Vlaamse Luchthavencommissie, opgericht in de schoot van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV).

In het debat over de geluidsproblemen rond Zaventem ligt de focus nu vooral op minder (nacht)-vluchten en aangepaste vliegroutes om het lawaai te beperken. ‘Dat is inderdaad een gemengde federale en Vlaamse bevoegdheid’, stelt de commissie. Ze herinnert eraan dat de paarse regering ook al met de luchthavenuitbater een akkoord sloot om, na het vertrek van het koerierbedrijf DHL, het aantal nachtvluchten te plafonneren op 18.000 per jaar.

‘Maar de Vlaamse regering kan zelf ook een belangrijke stap doen’, vervolgt het advies. Europa verplicht de geluidshinder van luchthavens ‘evenwichtig’ aan te pakken. En daarbij kunnen ruimtelijke-ordeningsmaatregelen een rol spelen. ‘En dat is een Vlaamse bevoegdheid.’

In het buitenland, maar ook rond de luchthaven van Luik, mag in bepaalde zones al niet worden gebouwd, worden huizen onteigend of extra geĂŻsoleerd. ‘Vlaanderen moet daarin zijn verantwoordelijkheid nemen’, luidt het. KVe

29/08/2007 – De TIJD