Plan Anciaux afschaffen volstaat niet volgens Air Libre

De vzw Air Libre Brussel vraagt dat het plan Anciaux over de spreiding van vluchten boven de luchthaven van Zaventem niet wordt afgeschaft zonder dat er bijkomende maatregelen worden getroffen. « Zonder bijkomende maatregelen zal de hinder voor de meeste inwoners van het Brusselse Gewest immers toenemen », klink het donderdag in een mededeling.

De voorbije dagen gingen aan Vlaamse zijde stemmen op om het spreidingsplan af te schaffen. Het plan heeft geleid tot heel wat gerechtelijke veroordelingen. Zo werd de Belgische staat in februari verplicht om aan Air Libre Brussel dwangsommen te betalen voor elke overtreding van de Brusselse geluidsnormen.

Volgens Air Libre Brussel zal een afschaffing van het plan inderdaad de hinder in de Oostrand en de Oostkant verlichten. « Maar zonder bijkomende maatregelen dreigt de hinder voor de meeste inwoners van de negentien Brusselse gemeenten toe te nemen », klinkt het.

Air Libre Brussel ziet enkel verlichting voor iedereen als op korte termijn alle nachtvluchten tussen 23.00 en 07.00 uur volledig worden afgebouwd en er een plafond komt voor het aantal dagvluchten van 200.000 vliegbewegingen, zoals in Parijs-Orly.

De vereniging vraagt ook wijzigingen of zelfs afschaffingen van bepaalde routes (de Onkelinx-route, de traditionele Chabert-route). (belga/dm)

De Morgen 07/06/2007