Landuyt ontkent betaling dwangsommen Air Libre

Minister van Mobiliteit Renaat Landuyt ontkent dat hij de dwangsom van 50.000 euro voor inbreuken op de Brusselse geluidsnormen heeft betaald. Hij spreekt daarmee het bericht van de actiegroep Air Libre tegen. « Er is nergens geld gestort. Air Libre doet alsof ze een stap gewonnen hebben, maar wij hebben gewoon hun beslagprocedure laten blokkeren door de techniek van consignatie », aldus Landuyt.

Geluidsnormen –
Air Libre eist van de Belgische Staat sinds enkele weken 50.000 euro voor overtredingen van de Brusselse geluidsnormen (tien overtredingen met 5.000 euro per inbreuk). Omdat de bevoegde minister Landuyt weigert om dat bedrag te betalen, stapte Air Libre naar de beslagrechter. In die procedure heeft Landuyt nu een een bedrag van 50.000 euro laten consigneren (in bewaring gegeven). « Die consignatie betekent dat hij het geld op een rekening opzij heeft gezet », zegt Georges-Henri Beauthier, advocaat van Air Libre.

« Geen geld gestort » –
Maar minister Landuyt ontkent. « Er is niks gebeurd. Er is helemaal geen geld gestort », zegt hij. Volgens Landuyt is de consignatie enkel bedoeld om de beslagprocedure van Air Libre te blokkeren. Eigenlijk toont de Belgische Staat met de consignatietechniek gewoon aan dat het de beoogde som van 50.000 euro kan betalen. « En daarmee wordt het beslag van Air Libre geblokkeerd », aldus Landuyt.

Overwinning –
Air Libre spreekt toch van een overwinning en meent dat « de minister hiermee de inbreuken erkent, zelfs al lijkt dit initiatief ingegeven door electorale belangen ». Mr. Beauthier geeft wel toe dat er in de praktijk weinig verandert. « Dat de Staat het geld op een rekening heeft gezet, verandert niks. Landuyt blijft weigeren om te betalen », aldus Beauthier.

Beroepsprocedure –
Verwacht wordt dat de beslagrechter volgende week donderdag een uitspraak doet. Intussen loopt er ook nog een beroepsprocedure. Die werd door minister Landuyt ingespannen om de dwangsommen aan te vechten. Volgens mr. Beauthier heeft Air Libre « 80 tot 90 procent kans om in beroep gelijk te krijgen ». « Maar het gaat ons niet zozeer om het geld. We willen gewoon dat de volgende minister rond de tafel gaat zitten om een oplossing uit te werken », aldus nog Beauthier.

(belga/hln) 08/06/2007