Air Libre eist recht om dwangsommen te eisen

Brussel – Air Libre Brussel daagt de Belgische staat voor de rechter. De milieugroep hoopt met het kortgeding het recht toegewezen te krijgen om per inbreuk op de Brusselse geluidsnormen de dwangsom van 25 000 euro te kunnen innen. Het Brussels Gewest kreeg daar vorig jaar al de toelating voor maar maakte daar nog geen gebruik van.

Maurice Seewald van Air Libre Brussel: « De Vlaamse partijleiders hebben hun Vlaams-Brusselse minister bevolen om uit de Brusselse regering te stappen als die regering de dwangsommen zou eisen. Daarom willen wij het recht in eigen handen nemen. »

De rechter kan het inningsrecht overdragen aan Air Libre Brussel. Daarmee wil ze vooral een signaal geven. « Minister Landuyt moet begrijpen dat hij niet kan doen wat hij wil met de luchthaven en dat er een minimumbescherming moet zijn voor de inwoners van Brussel, » zegt Seewald.

Air Libre Brussel wil er voor zorgen dat er eindelijk een degelijke oplossing uit de bus komt voor de nachtvluchten. Het probleem moet nu opgelost worden, en niet pas op tafel komen tijdens de nu al geplande grote institutionele onderhandelingen van 2007, vindt Air Libre Brussel.

De rechter deed vandaag geen uitspraak. Daarvoor hebben de pleidooien van de 5 advocaten te veel tijd genomen. Op 13 oktober volgen de replieken en hoopt men in november een uitspraak te hebben.

© tvbrussel