Kamer niet veel wijzer over luchthaven

Een hoorzitting over de vliegwet die over veel handelde, behalve over de vliegwet. De Kamer kwam gisteren niet veel dichter bij een oplossing voor de kwestie Zaventem.

Tom Ysebaert

DE kamerleden van de commissie Infrastructuur riepen gisteren een hoorzitting met experts en belangenorganisaties samen om het ontwerp van de vliegwet te bespreken. Met die wet wil de minister van Mobiliteit, Renaat Landuyt (SPA.), de vliegprocedures op de luchthaven van Zaventem een wettelijke grond geven. Op die manier wil Landuyt de rechtszaken over Zaventem stoppen.

De hoorzitting begon chaotisch. Zo had de ombudsman eerst geen projector voor zijn presentatie en had luchthaven-exploitant Biac geen afgevaardigde gestuurd omdat het niet uitgenodigd was, wat de commissievoorzitter tegensprak. De toon was gezet.

De zitting werd nog ontsierd door een incident. Landuyt legde twee ambtenaren van de Vlaamse milieuadministratie het vuur aan de schenen over het uitblijven van een Vlaams geluidskadaster. Commissievoorzitter Francis Van den Eynde (Vlaams Belang) zei dat hij zijn boekje te buiten ging. Simonne Creyf (CD&V) stelde vast dat de tussenkomsten over vanalles maar niet over de vliegwet gingen.

Bernard Alloo van Belgocontrol, dat de luchtverkeersveiligheid bewaakt, zei dat zijn organisatie smeekte om stabiliteit. ,,De vele veranderingen van de jongste jaren dienen de veiligheid niet. » Ook al zijn er niet meer luchtvaartincidenten geweest. De wet noemde hij ,,een stap in de goede richting ».

Valerie Vanoverbeke van de pilotenorganisatie BeCA hield een pleidooi voor vliegen tegen de wind in, wat het minst lawaaierig is. Ideaal noemen de piloten het simultane gebruik van de twee parallele banen 25R en 25L, ook met opstijgen naar het oosten en landen over Brussel. Het enige tastbare element was uiteindelijk het amendement dat de PS indiende. De partij vroeg om twee dingen aan de wet toe te voegen. Zo moet er als startpositie teruggekeerd worden naar de situatie van 1 januari 1999. Dat was voor de concentratieplannen van de paars-groene regering en voor het spreidingsplan-Anciaux. Ook moet de nachtperiode die nu van 11 tot 6 uur loopt, naar 7 uur verlengd worden. Dat zijn twee klassieke Brusselse eisen.

Voor de VLD was dit het sein dat de PS de Brusselse geluidsnormen begraaft want die golden nog niet begin 1999. Karine Lalieux van de PS ontkende dat fijntjes. ,,Ons is het alleen om de vliegroutes te doen. De geluidsnormen zijn een zaak van het Brussels Gewest, niet van de Kamer. »

De bedrijforgansiaties vroegen rechtszekerheid. Vandaag ligt Zaventem onderin de lade als het op investeringen van buitenlandse maatschappijen aankomt. De vaudeville rond de geluidshinder zit daar voor veel tussen.

De verenigingen van omwonenden waren niet uitgenodigd op de hoorziting, tot hun ontgoocheling. Zij stuurden gisteren dossiers de wereld in om hun standpunten uiteen te zetten. De Actie Noordrand/Daedalus riep deVlaamse politici op de wet niet goed te keuren omdat die ongrondwettelijk zou zijn en er eerst een echte, billijke spreiding moet komen, zoals verschillende rechters gevraagd hebben.

Uit de Oostrand en wat stilaan de Oostkant heet (Kortenberg, Steenokkerzeel) kwam van zes actiegroepen dezelfde boodschap: de wet niet goedkeuren. Zij het om andere redenen. De zes vrezen dat de wet niet tot een oplossing leidt maar de regering een vrijgeleide geeft. Deze verenigingen geloven niet dat een billijke spreiding mogelijk is en vragen ook een terugkeer naar het vroegere startbaangebruik.

De Standaard,
_ © Vlaamse Uitgeversmaatschappij NV