Zaventem en Berlijn

In uw artikel ‘Berlijn hakt de knoop door’ (Trends, 6 april 2006, blz. 99) gaat u voorbij aan enkele aspecten die relevant zijn voor de problematiek rond Zaventem.

Inderdaad vochten de overheid en de omwonenden ook in Berlijn gedurende vijftien jaar een juridische strijd uit. Uiteindelijk is onder druk van de rechterlijke macht een compromis tot stand gekomen dat de leefbaarheid van de omgeving garandeert.

Hoewel de nieuwe site Schönefeld op 30 km van het stadscentrum ligt (Zaventem ligt op 8 km van de Grote Markt van Brussel), worden er in Berlijn geen nachtvluchten toegelaten. Toch verwacht men 40.000 extra banen.

Insiders zoals de woordvoerder van SN Brussels Airlines, Geert Sciot, maken er geen geheim van: nachtelijke charters en koerierdiensten dragen marginaal bij tot de tewerkstelling. Alleen de Australische eigenaars van Biac varen er wel bij.

27-04-2006