,,Landuyt opent doos van Pandora »

woensdag 19 april 2006

BRUSSEL – Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy (CD&V) vreest dat federaal minister van Verkeer Renaat Landuyt ,,de doos van Pandora opent » als hij vrijdag eenzijdig met een nieuw spreidingsplan voor de dag komt. Van Rompuy vreest dat het nieuwe plan ervoor zal zorgen dat de oostrand tussen zaterdagmiddag en zondagavond alle dagvluchten over zich heen krijgt.

Van Rompuy ondervroeg vandaag Vlaams minister Kris Peeters (CD&V) in het Vlaams parlement over het dossier Zaventem. Hij herhaalde ook zijn pleidooi van enkele weken terug om de huidige situatie twee jaar te behouden en intussen een oplossing te zoeken, in plaats van ,,halsoverkop maatregelen te nemen » die meteen weer betwist zullen worden. De Oostrand heeft nu al ‘s zondags alle dagvluchten tussen 5 uur en 17 uur te verwerken. Nu ook alle dagvluchten vanaf zaterdagmiddag 14 uur over de Oostrand sturen, kan volgens Van Rompuy niet. ,,Met 400 tot 500 dagvluchten in het weekend is het om zeep », aldus de CD&V’er.

Peeters zei dat Landuyt nog geen defintief schema kon geven omdat een en ander onderzocht wordt. Peeters heeft deze ochtend op het overlegcomité aangedrongen op ,,een evenwichtige en billijke spreiding » en benadrukt dat voldoende ,,stille momenten » voor de Vlaamse regering belangrijk zijn. Volgens Peeters kan de Vlaamse regering maar beslissen als er voldoende informatie is over het gewijzigde spreidingsplan dat de federale regering eenzijdig wil invoeren om boetes te voorkomen. ,,We zullen dat volgen en kijken wat er uit de bus komt », zegt Peeters.

jg

nota Air Libre :

Van Rompuy vreest voor zaterdag in de oostrand, terwijl hetgeen hij vreest elke dag van de week werkelijkheid is in Diegem, Haren, en wat minder in NOH en Evere : 350 optrekkende toestellen op een hoogte tussen 140 en 300 meter, tussen 6.00 uur en 23.00 uur. En dit zonder enige schadeloosstelling.