Ook minister Peeters kant zich tegen verlenging startbaan 25L

Na de Vlaamse minister-president Yves Leterme (CD&V) is nu ook Vlaams milieuminister Kris Peeters (CD&V) gekant tegen de verlenging van startbaan 25L. Gisteren vergaderden de twee opnieuw met federaal mobiliteitsminister Renaat Landuyt (SP.A) en hun Brusselse tegenhangers Picqué en Huytebroeck over de toekomst van de nationale luchthaven.

«Als minister van Openbare Werken heb ik er moeite mee dat er 138 miljoen euro in moet geïnvesteerd worden», legt Peeters uit. «Er gaan ook onteigeningen mee gepaard, en ze brengt extra overlast mee.» Peeters acht de kans klein dat de verlenging effectief nog wordt doorgevoerd. De twee Brussels onderhandelaars houden wel nog vast aan het idee.

De onderhandelingen konden gisteren wel al een eerste akkoord voorleggen. Na het vertrek van DHL in 2008 zal het aantal nachtvluchten geplafonneerd worden op 18.000 per jaar. Het aantal nachtelijke vertrekvluchten wordt vastgelegd op 5.500. Daarnaast is er ook een akkoord over de verlaging van de geluidscoĂ«fficient (Quota Count) van de vliegtuigen die ‘s nachts mogen opstijgen. Een globaal akkoord moet er zijn tegen 15 oktober. Maar de Brusselse regering, die vanaf dan een dwangsom kan eisen, heeft beloofd soepel te zijn. (CL)

Het Laatste Nieuws, © 2005 Aurex n.v.