,,Veiligheid passagiers Zaventem niet verzekerd »

BRUSSEL – Het bewakingspersoneel van Securitas op Zaventem zegt dat de veiligheid van de passagiers op de luchthaven niet gegarandeerd is. Volgens de bewakers is de regelgeving ondoorzichtig, veranderen richtlijnen haast dagelijks, moet gewerkt worden in een onmogelijk arbeidsritme en is er zelfs sprake van pesterijen bij de controleposten. Via het gemeenschappelijk vakbondsfront vragen de bewakers dringend een onderhoud, anders komen er stakingsacties.

Volgens ACV-secretaris Luc De Valck hangt het personeel op Zaventem aan een touwtje en wordt het te pas en te pas opgeroepen of weer weggestuurd, waardoor vaak met te weinig personeel moet worden gewerkt. ,,Uit angst voor aanslagen zijn de regels ook zwaar aangepast en moet de screening veel strakker gebeuren. Het is in die helse werksfeer menselijk dat er al eens ‘verboden’ bagage wordt doorgelaten. De veiligheidsdiensten en luchthavenuitbater Biac testen de alertheid van de Securitas-bewakers echter regelmatig met bagage waarin voorwerpen zitten die daar niet thuishoren. Als een bewaker zo’n controlekoffer niet goed screent, en dus ongeoorloofde, maar goed verborgen zaken doorlaat, wordt hij enorm onder druk gezet. We hebben te maken met een enorm repressieve sfeer. »

Het verbaast De Valck niet dat Securitas dringend 130 nieuwe personeelsleden (DS 9 september) moest zoeken. Het bedrijf zal die nieuwe werkkrachten ook wel vinden, maar ze zullen volgens De Valck met een minimale opleiding aan de slag moeten.

(gfr)