Landuyt vindt spreidingsplan Zaventem veilig

BRUSSEL – Minister van Mobiliteit Renaat Landuyt ontkent dat het spreidingsplan voor de vluchten vanop Zaventem onveilig is. Hij reageert daarmee op de kritiek van de Belgische pilotenvereniging BeCA (Belgian Cockpit Association). ,,Die kritiek is niet nieuw. Er wordt altijd vertrokken vanuit het veiligheidscriterium ».
In een artikel in de Safety Bulletin van de internationale pilotenvereniging, Ifalpa, noemt pilotenvereniging BeCA het spreidingsplan ronduit onveilig. De piloten hebben daarbij kritiek op de windnormen en op het gebruik van de landingsbaan 02/20 (de dwarsbaan op Zaventem).

,,Die kritiek is niet nieuw. Het is een oude discussie die al langer aansleept. Het spreidingsplan is niet onveilig. De veiligheid komt altijd op de eerste plaats », reageert minister Landuyt. Volgens de SP.A-minister wordt de kritiek van de piloten ook weerlegd door andere deskundigen. Landuyt vraagt zich ook af of de piloten in hun kritiek niet vooral oog hebben voor het eigen gemak in plaats van de veiligheid.

De SP.A-minister krijgt vandaag de rapporten van drie werkgroepen overhandigd die zich de laatste weken over de verschillende knelpunten van het dossier vliegtuiglawaai hebben gebogen. Op basis van die conclusies werkt Landuyt een eigen voorstel uit, dat hij zal overhandigen aan zijn gewestcollega’s. De onderhandelingen met die collega’s verlopen volgens hem ,,constructief ».

De Standaard Online 2005