Bonden en omwonenden tegen plan-Landuyt

(tijd/belga) – Vakbonden en omwonenden protesteren tegen het luchthavenplan van de federale minister van Mobiliteit, Renaat Landuyt (sp.a).

Landuyt stelt onder meer een verlaging van het aantal nachtvluchten voor tot 18.000 per jaar. Ook wil hij voortaan de twee parallelle banen gebruiken voor opstijgen en landen. Daarvoor wordt een van de twee banen verlengd en technisch aangepast.

Volgens de bewonersgroep Zone-S (Steenokkerzeel en omgeving) zal het voorgestelde baangebruik de geluidsoverlast fors doen stijgen voor de Vlaams-Brabantse gemeenten Zaventem, Steenokkerzeel, Kortenberg, Kampenhout, Bertem en Leuven. Ze verwachten dat door de verlenging van een van de twee startbanen (25L) de historische dorpskern van Humelgem/Steenokkerzeel moet verdwijnen, met 324 onteigeningen tot gevolg.

De vakbonden kanten zich tegen de verlaging van het aantal nachtvluchten. De bonden vrezen dat dat nefast zal zijn voor de werkgelegenheid op de luchthaven, terwijl die de laatste jaren al wat klappen heeft gekregen.

De Vlaamse vleugel van de socialistische vakbond ABVV vindt dat het aantal nachtvluchten dat vrijkomt na het vertrek van DHL niet zomaar afgebouwd mag worden. De christelijke vakbond ACV pleit voor het behoud van de milieuvergunning voor 25.000 nachtvluchten en vindt het niet opportuun om het aantal nachtvluchten ‘nu hals over kop te herzien’. De liberale vakbond ACLVB noemt het ‘waanzin om nu al die overhaaste beslissing door te drukken en de daaraan gekoppelde werkgelegenheid op de helling te zetten’. KVe