Bewoners Oostrand weer naar Raad van State

BRUSSEL – Bewoners van de Oostrand zijn opnieuw naar de Raad van State getrokken tegen een beslissing van de minister van Mobiliteit, Renaat Landuyt (SP.A). Die had voor het opstijgen op zaterdag vanop Zaventem een nieuwe regeling uitgewerkt. Verschillende rechterlijke uitspraken en arresten van de Raad van State, nu eens op vraag van bewoners van de Oostrand, dan weer van die van de Noordrand, hadden alle vorige beslissingen tenietgedaan.

In de jongste maatregel werd opnieuw het opstijgen van op startbaan 20 richting Oostrand ingevoerd na 14 uur, deze keer beter gemotiveerd volgens Landuyt. De overvlogen bewoners hebben er geen oren naar en stappen nog maar eens naar de RvS. De zaak werd gisteren geopend. Een uitspraak wordt volgende week verwacht.

Ironisch genoeg werd er vorige zaterdag, de eerste dag dat de nieuwe regeling inging, niet op baan 20 opgestegen. Er had daar afgelopen weekend een kalibratie met een klein toestel plaats om nieuwe landingsinstrumenten uit te testen. Daardoor vertrokken de toestellen toch vanop baan 25R. De ombudsdienst van de luchthaven was niet op de hoogte van deze operatie en kon de vele vragen van de bevolking niet beantwoorden.

Ook zondag werd startbaan 25R gebruikt, waardoor Brussel, dat wel autovrij was, in de lucht opvallend meer gebulder te verwerken kreeg. Vliegtuigen vlogen langer boven de stad vooraleer een bocht te maken, om het kalibratie-toestel niet te kruisen.

(ty)