Spreidingsplan: bewoners Oostrand vorderen dwangsommen

(belga) – De bewoners van de oostrand van de luchthaven van Zaventem laten vrijdag bij minister van Mobiliteit Renaat Landuyt (sp.a) een bevelschrift bezorgen voor de betaling van een dwangsom. Ze stelden naar eigen zeggen 960 inbreuken vast via een deurwaarder sinds de inwerkingtreding van een arrest van het hof van beroep van 18 maart over het gebruik van de piste 02/20.

Het hof van beroep had zich in maart uitgesproken tegen het intensieve gebruik van landingsbaan 02. Ze gaf daarmee 67 bewoners uit de gemeenten Kraainem, Wezembeek-Oppem en Sint-Pieters-Woluwe gelijk. De overheid kreeg veertig dagen om zich naar het arrest te schikken. Nadien riskeerde ze een dwangsom van 25.000 euro per overtreding, met een maximum van 1,250 miljoen euro, verklaart zegsman Frédéric Petit van de omwonenden aan het persagentschap Belga.

De omwonenden laten vrijdagnamiddag een bevelschrift bezorgen aan het kabinet van minister Landuyt. Ze stellen dat de overheid nog steeds het arrest van het hof niet naar de letter toepast. Ze hebben het over 960 inbreuken, voornamelijk tijdens de nacht of in het weekend. Petit wijst erop dat het de bewoners niet om het geld te doen is en dat het zal gebruikt worden om de belangen van de omwonenden te verdedigen.

Copyright © Tijdnet