Rapport over Schiphol : « Vluchten kan niet meer »

01/07/05 – In het rapport « Vluchten kan niet meer » trekt de Nederlandse Raad voor Verkeer en Waterstaat de strikte geluidsnormen van de luchthaven van Schiphol in Amsterdam in twijfel.

Volgens de raad moet Schiphol kunnen blijven doorgroeien. Als dat niet kan, is dat een groot concurrentienadeel voor luchtvaartmaatschappijen als Air France-KLM die Schiphol als uitvalsbasis hebben.

De enige manier om Schiphol te laten groeien is volgens de raad om de geluidsnormen aan te passen en de huizen die te dicht bij de luchthaven staan, te slopen.

Nieuwe landingsbanen aanleggen is geen optie. Twee jaar geleden werd na jaren procederen de Polderbaan geopend, maar dat is niet voldoende om Schiphol te laten groeien. Tegen 2008 zal die haar maximaal aantal vluchten bereikt hebben.

De Polderbaan was bedoeld om de geluidshinder te verminderen, maar uiteindelijk had een beperkte groep mensen meer geluidsoverlast. Voor andere en grotere groepen omwonenden was er minder lawaaihinder. Dezelfde discussie als de luchthaven van Zaventem dus.

Het kabinet heeft nog niet gereageerd. Zij gaan de inhoudelijke discussie over de uitbreiding van Schiphol voorlopig uit de weg. Gisteren heeft de Tweede Kamer wel het besluit goedgekeurd om Schiphol te privatiseren en de aandelen te verkopen.