Thalys plant commercieel offensief op hogesnelheidslijn Parijs-Amsterdam

(tijd) – De sneltreinuitbater Thalys International start in 2007 een commercieel offensief op de verbinding Parijs-Amsterdam. Tegen dan is de hogesnelheidslijn tussen Antwerpen en Amsterdam klaar en kunnen de treinen in drie uur van Parijs naar Amsterdam sporen. Dat kan slecht uitvallen voor de luchthaven van Zaventem, die een blinde vlek blijft in het Thalys-net. De luchthavens van Schiphol en Charles De Gaulle liggen wel op de route Parijs-Amsterdam.

22-06-2005

Jeroen Lissens;

Thalys International baat hogesnelheidstreinen uit tussen Parijs, Brussel, Amsterdam en Keulen. Het bedrijf is in handen van de Franse (SNCF, 70%) en Belgische (NMBS, 30%) spoorwegen. In het eerste halfjaar rekent Thalys op een omzet van 160 miljoen euro, 6 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.

In zijn tienjarig bestaan vervoerde Thalys 45 miljoen passagiers. Op het traject van Antwerpen naar Amsterdam, dat voorbij de luchthaven van Schiphol passeert, kunnen de Thalys-treinen evenwel nog niet op volle snelheid rijden.

Zaventem

Tegen 2007 moeten de werken aan de hogesnelheidslijn tussen Antwerpen en Amsterdam klaar zijn. De Thalys-treinen zullen dan in drie uur van Parijs naar Amsterdam kunnen rijden. Thalys International is vast van plan om vanaf dat moment alles in te zetten op de commerciĂ«le uitbating van de snelle verbinding Parijs-Amsterdam. ‘Ons doel is om tegen 2010 dagelijks tien treinen heen en terug op die lijn te laten rijden’, zegt adjunct-directeur-generaal Nathalie Dereume.

De route Parijs-Amsterdam heeft stopplaatsen aan de luchthavens Charles De Gaulle en Schiphol, maar niet in Zaventem. De luchthaven van Schiphol zal daardoor in 2007 bereikbaar zijn vanuit Antwerpen in Ă©Ă©n uur, terwijl de rechtstreekse spoorverbinding voor normaal treinverkeer tussen Antwerpen en Zaventem pas gepland is voor 2010. De stap voor reizigers om vanuit Schiphol en niet vanuit Zaventem te vertrekken, wordt daardoor een stuk kleiner.

Ook als de rechtstreekse spoorverbinding Antwerpen-Zaventem klaar is, blijft Zaventem een doodlopende tak van het netwerk van Thalys. Thalys-reizigers zullen moeten blijven overstappen in het station Brussel-Noord. De Zaventemse luchthavenuitbater BIAC wijst al jaren op de commerciële gevolgen voor de nationale luchthaven als passagiers vanuit Antwerpen straks sneller in Schiphol dan in Zaventem staan.

Nathalie Dereume beklemtoonde gisteren de grote ambities van de sneltreinuitbater op de route Parijs-Amsterdam: ‘Op dat traject heeft het luchtvaartverkeer vandaag een marktaandeel van 60 procent en wij 40 procent. Tegen 2010 moet die verhouding omgekeerd zijn.’

Toltarieven

Voor het zover is, moet Thalys nog enkele problemen oplossen. Directeur-generaal Jean-Michel Dancoisne klaagde gisteren de hoge tolgelden aan die zijn bedrijf betaalt aan de spoorlijnuitbaters. ‘Vandaag gaat liefst 25 procent van de opbrengsten van Thalys op aan tolgelden. We betalen die aan de spoornetbeheerders in de landen die de treinen doorkruisen. In BelgiĂ« is dat Infrabel. Daar noteerden we de jongste tijd geen dramatische stijging, maar in Frankrijk verhoogden de toltarieven in de jongste vijf jaar met liefst 84 procent.’ Door de recente loskoppeling van de infrastructuurbeheerders van de spoormaatschappijen – de aandeelhouders van Thalys – is het sneltreinbedrijf volledig afhankelijk van de toltarieven van de netwerkbeheerders.

‘In tegenstelling tot onze aandeelhouders denken zij natuurlijk enkel aan hun eigen resultaten. Ik vrees dat wij tegen 2008 een derde van onze omzet zullen afdragen aan tolgelden’, zei Dancoisne. ‘Dat is nefast als we onze tarieven concurrentieel willen houden met de luchtvaart. Het probleem is dat we vandaag geen enkel zicht hebben op onze toekomstige kosten, terwijl we tegenover onze aandeelhouders moeten kunnen zeggen wanneer hun investeringen in bijvoorbeeld de vernieuwing van wagons rendabel zullen zijn.’

Jeroen Lissens

De Tijd,

© 2005 Uitgeversbedrijf Tijd n.v.