Geluidsoverlast Zaventem aanzienlijk gedaald jongste jaren

De jongste jaren is de geluidshinder rondom de luchthaven van Zaventem « aanzienlijk gedaald ». De zones met veel geluidsbelasting zijn verkleind en ook het aantal inwoners in de meest belaste gebieden daalde. Tussen 1999 en 2004 is het totale aantal « potentieel sterk gehinderden » gedaald van 31.231 tot 8.062.

Dat blijkt uit een studie van luchthavenuitbater BIAC, die werd uitgevoerd door de KU Leuven. BIAC schrijft de daling van de geluidshinder onder meer toe aan het inzetten van modernere en stillere vliegtuigen.

Maar ook het spreidingsplan, dat in de lente van 2004 werd ingevoerd, speelt volgens BIAC een rol. Mede daardoor zijn er volgens de luchthavenuitbater « minder inwoners in de meest belaste zones ». Dat zijn de zones waar tijdens de nacht de piek van 70 dB minstens vijf keer wordt overschreden en tijdens de dag minstens 50 keer. (dwm)