Spreidingsplan: « Brussel moet billijk deel hinder dragen » (Peeters)

(BELGA) = Een aanpassing van het spreidingsplan mag niet leiden tot meer hinder boven Vlaanderen. Niet de Vlaamse oost- of noordrand zouden de bijkomende hinder moeten compenseren, maar wel het Brussels gewest. Dat zegt Vlaams minister van Openbare Werken Kris Peeters (CD&V) maandag in een persbericht.

Het kernkabinet bereikte maandag een princiepsakkoord rond de bijsturing van het spreidingsplan voor de vluchten vanop Zaventem. Daarbij wordt het gebruik van landingspiste 02 voorlopig opgeschort. Dat leidt in principe tot minder hinder boven een deel van de oostrand. De afname van die hinder moet volgens Peeters « gecompenseerd binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ».

Het kernkabinet schaarde zich maandag achter een aanpassing van het spreidingsplan om tegemoet te komen aan het arrest van het Brusselse hof van beroep van 17 maart. Dat sprak zich na een klacht van 67 omwonenden uit Kraainem, Wezembeek-Oppem en Woluwe uit tegen het gebruik van landingsbaan 02 volgens het spreidingsplan.

De naleving van het arrest leidt volgens minister Peeters tot een afname van de hinder in een deel van de oostrand, met name in het Brusselse gedeelte ervan (de Woluwe’s).

Waar moeten de bijkomende vliegtuigen en hinder dan naartoe? Niet naar de Vlaamse oostrand (door bijvoorbeeld de landingen op baan 02 te vervangen door vertrekken op baan 20, de omgekeerde baan van piste 02) en niet naar de Vlaamse noordrand (« die wordt al zwaar belast »), maar wel naar het Brussels gewest, aldus Peeters.

Peeters vraagt een « billijke en evenwichtige verdeling van de hinder » en herhaalt dat het Brussels gewest « een billijk deel » van die hinder moet dragen. « Een correcte manier om de gevolgen van het arrest op te vangen, is zorgen dat de afname van de hinder in de oostrand gecompenseerd wordt binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest », zo verduidelijkt de CD&V-minister.

Belga