Rechtszaak noordrand tegen vliegtuiglawaai ingeleid

(belga) – Exact 3.201 personen uit de Brusselse noordrand hebben met de steun van de gemeenten Machelen, Vilvoorde, Grimbergen, Meise en Wemmel de Belgische staat in kort geding gedagvaard omdat de te grote overlast van vliegtuiglawaai hun gezondheid bedreigt.

De rechtszaak, die donderdag werd ingeleid, is een initiatief van de vzw Boreas.

Tijdens een persconferentie in Diegem stelden vertegenwoordigers van de vzw Boreas en de vijf gemeentebesturen dat de bewoners van de noordrand momenteel drie keer meer vliegtuigbewegingen over zich heen krijgen dan de bewoners in het verlengde van de landingszone 02. Voor Diegem is dat zelfs zes keer zoveel. In de noordrand gaat het bovendien om opstijgende vluchten, die veel meer lawaaihinder teweegbrengen dan landende, aldus de vzw.