Noordrand stapt in rechtszaak landingsbaan

VILVOORDE – De Noordrand-gemeenten Machelen, Vilvoorde, Grimbergen en Meise zijn in de rechtszaak gestapt rond de landingsbaan op Zaventem. Als hun tussenkomst tot uitstel dreigt te leiden, stappen ze eruit.

Een rechter in eerste aanleg verbood in december het gebruik van landingsbaan 02 volgens het spreidingsplan. Het geding was aangespannen door bewoners van de Oostrand die hinder ondervinden van het gebruik van die baan.

Minister van Mobiliteit Renaat Landuyt (SP.A) ging tegen dat vonnis in beroep. Vandaag worden de pleidooien gehouden. De vier gemeenten hebben zich dinsdag gemeld als betrokken partij. Minder vliegen op baan 02 betekent meer vliegen boven de Noordrand, zo redeneren ze.

Landuyt begrijpt hun demarche maar is er niet zo gelukkig mee. ,,Door tussenbeide te komen te vergroten ze het risico dat de zaak uitgesteld wordt. Dan is er mogelijk geen uitspraak voor 20 maart, de dag waarop het vonnis uitvoerbaar wordt en er dwangsommen geheven worden per inbreuk. »

De gemeenten stellen de minister gerust. ,,Als onze advocaat merkt dat de tussenkomst tot uitstel leidt, trekt hij zich terug », zegt een zegsman van Machelen.(ty)