« Regeringen moeten Brusselse geluidsnormen aanvechten » (Boreas)

(BELGA) De vzw Boreas, koepel van de actiegroepen uit de Noordrand tegen vliegtuiglawaai, heeft vrijdag tijdens een persontmoeting in Strombeek-Bever de Vlaamse en federale regering opgeroepen mee te stappen in de procedures die ze gestart heeft bij de Raad van State tegen het besluit van Brussels minister Gosuin over de herinvoering van de Brusselse geluidsnormen. Vijf Vlaams-Brabantse gemeentebesturen Vilvoorde, Machelen, Meise, Wemmel en Grimbergen ondersteunen de procedure bij de Raad van State reeds.

Erik Tamboryn van Boreas wees er vrijdag op dat het initiatief van Gosuin een echte spreiding van de dag- en nachtvluchten vanop Zaventem onmogelijk maakt en Brussel op die manier alle lasten op Vlaanderen afschuift. Hij riep ook de Vlaamse ministers op de inwoners van de Noordrand, die nog steeds het meest van alle zones rond de luchthaven overvlogen worden, te ondersteunen en verwees hierbij naar het feit dat na een recente tussenkomst van minister Michel de Oostrand en Brussel via het zogenaamde negenpuntenprogramma weer een stuk ontlast worden, ondermeer via een aanpassing aan de windnormen. Tamboryn had ook scherpe kritiek op het feit dat federaal verkeersminister Bert Anciaux momenteel in de regering moederziel alleen staat in zijn streven om een echte spreiding door te voeren.

Volgens Boreas is er momenteel nog geen sprake van een echte spreiding van vluchten. Tamboryn had het over een « spreidcentratie » boven de Oost- en Noordrand. Zo krijgt de Noordrand na de invoering van het spreidingsplan Anciaux in de praktijk nog steeds 36 procent van de dag- en nachtvluchten over zich, terwijl dat voordien 40 procent was en de doelstelling van het plan Anciaux 29 procent luidde. Hij nam dan ook scherp de actiecomités uit de Oostrand en Brussel op de korrel die zondag in Brussel manifesteren tegen het vliegtuiglawaaihinder. Volgens Tamboryn willen ze niet weten van een rechtvaardige spreiding van de vluchten en zijn ze uit op een concentratie boven de Noordrand.

© 2004 Belga NV