Brusselse regering spreekt zich niet uit over DHL-dossier

De Brusselse regering is donderdag niet ingegaan op de vraag van Brussels Leefmilieuminister Didier Gosuin om een standpunt in te nemen in het dossier rond het Duitse koerierbedrijf DHL en de luchthaven van Zaventem.

In een reactie op een recente uitspraak van Brussels PS-voorzitter Philippe Moureaux die zich onlangs vragen stelde bij de leefbaarheid van de nachtvluchten op lange termijn, verklaarde Gosuin dat het nu tijd was om de kaarten op tafel te leggen.

Daarom plaatste Gosuin het volgende punt op de agenda van de Brusselse regering: De uitbreiding van DHL op Brussel-Nationaal zoals het nu op tafel ligt kan niet, omdat dat voorstel voorziet in een verhoging van het jaarlijkse aantal nachtvluchten van 15.000 tot 34.000.

Gosuin kreeg wel de steun van Jacques Simonet, maar de andere parlementsleden weigerden zich over de kwestie uit te spreken. Zij willen het advies van Steve Dubois, de ex-kabinetschef van Brussels Mobiliteitsminister Jos Chabert die in het dossier bemiddelt tussen de federale regering en DHL, afwachten.

In de marge van de Brusselse ministerraad hield het actiecomité UBCNA (Union Belge Contre les Nuisances des Avions) een persconferentie waarop gewaarschuwd werd voor de gevaren van de plannen van DHL. « De eisen tot capaciteitsuitbreiding van DHL zijn onaanvaardbaar », zo verklaarden UBCNA-voorzitter Jacques Vandenhautte en vice-voorzitter François Van Hoobrouck, respectievelijk burgemeester van Sint-Pieters-Woluwe en Wezembeek-Oppem.

Volgens Vandenhautte en Van Hoobrouck is de vraag van DHL om haar jaarlijkse aantal nachtvluchten te verhogen van 15.000 tot 35.000 tegen 2012 een regelrecht « drama voor de omwonenden ». De federale regering verbond er zich toe om tegen september een antwoord te geven aan DHL, maar UBCNA wijst op de eis van DHL om gedurende 30 jaar « vrij spel te krijgen ».
Het feit dat DHL wijst op een bijkomende werkgelegenheid van duizenden banen, noemt UBCNA « chantage waarbij geen rekening wordt gehouden met de gezondheid en de veiligheid van de omwonenden ».