Actiecomités in het verweer tegen spreidingsplan Anciaux

STEENOKKERZEEL – Acht actiecomitĂ©s rond de luchthaven van Zaventem hebben op een gezamenlijk persconferentie het spreidingsplan van minister van Mobiliteit Bert Anciaux aangeklaagd. Ze vinden dat de zware hinder in de zone sterk toegenomen is door het plan. De comitĂ©s uit Steenokkerzeel, Kortenberg, Zaventem, Tervuren, Wezembeek-Oppem, Kraainem en het Bruselse vertegenwoordigen naar eigen zeggen 80 procent van alle omwonenden van de luchthaven.

Volgens de comitĂ©s maakt het spreidingsplan zijn ambities – de hinder via spreiding te verminderen – absoluut niet waar. In een aantal gebieden zoals Meerbeek (Kortenberg) en delen van Brussel werden nieuwe omwonenden getroffen. In de andere gebieden is de hinder sterk toegenomen en nog ondraaglijker geworden. Dat is volgens de comitĂ©s onder meer het geval voor wie vlabij de luchthaven woont. Het gestegen opstijgpercentage en het steeds wisselende beleid, heeft de onzekerheid in de hele regio bovendien sterk doen toenemen.

De comités pleiten voor een geleidelijk afbouw van de nachtvluchten. Het aantal nachtvluchten mag alleszins het aantal van 2003 niet meer overschrijden. Vorige jaar telden de comités 21.000 nachtvluchten tussen 23 en 6 uur en 6.000 tussen 6 en 7 uur.