Vrouwenmond’-urinoir stoot op verzet

Luchtvaartmaatschappij Virgin liet urinoir installeren in businesslounge in New York .

Het plan van luchtvaartmaatschappij Virgin om een urinoir in de vorm van een open vrouwenmond te installeren in hun nieuwe businesslounge op de JFK-luchthaven in New York, is afgevoerd na een storm van klachten. Het vuurrode urinoir is nochtans een design-hebbeding, speciaal ontworpen door een Nederlandse firma die gespecialiseerd is in extravagant sanitair. Hoewel het ontwerp van de hand van een vrouw was, waren het vooral de vrouwenorganisatie in de VS die op hun achterste poten gingen staan toen ze over het plan hoorden.

De nationale organisatie voor vrouwenrechten riep vorige week op hun website mensen op om massaal Virgin-baas Richard Branson te bestoken met boze mailtjes. « Dit is niet alleen denigrerend voor vrouwen », zo zegt Kim Gandy, voorzitster van de organisatie. « Het is ook een belediging voor mannen. Ik kan niet veel mannen die het cool vinden om in een open vrouwenmond te urineren. Zelfs al is die in porselein. Het is gewoon kinderachtig. »

Haar oproep bleef niet zonder gevolg. De plannen voor de beruchte urinoirs werden onmiddellijk opgeborgen. « We hebben verschillende tientallen klachten ontvangen », zo heeft Virgin-woordvoerder John Riordan laten weten, « en het spijt ons dat mensen hier aanstoot aan hebben genomen. Het was op geen enkele manier onze bedoeling om mensen te schofferen. »

Gandy en de haren zijn tevreden. « Dit is een voorbeeld hoe vrouwen kunnen samenwerken en kunnen opkomen voor zichzelf, hun dochter en hun waardigheid », aldus Gandy op haar website. « We zijn blij met de beslissing van Virgin maar we merken op dat hun verklaring het enkel over de urinoirs op JFK heeft. We hopen dat ze niet van plan zijn om dergelijke afstotelijke urinoirs te plaatsen in landen waar vrouwen minder op hun strepen kunnen staan. »

De nieuwe businesslounge zal het zonder ‘kiss’-urinoir moeten stellen maar dat zal de Virgin-klanten een zorg wezen. Virgin heeft bijna 3 miljoen euro uitgetrokken voor de bouw van de lounge waar 150 mensen tegelijk kunnen werken of relaxen. Er zullen individuele werkstations zijn, PlayStation-spelers, een reusachtige plasmatelevisie, een bar, een 3 meter hoge waterval die uitmondt in een zwembad.