Eurocraten boos om aanval op Anciaux

BRUSSEL Een groep ambtenaren van de Europese Commissie protesteert tegen de giftige brief van de vakbond TAO-AFI. Die heeft bij voorzitter Prodi van de Europese Commissie gefulmineerd tegen het spreidingsplan van minister Bert Anciaux dat vooral de Oostrand, de thuishaven van heel wat eurocraten, zou benadelen. Andersdenkende eurocraten eisen excuses.

De kleine maar radicale vakbond TAO-AFI heeft een brief gestuurd naar commissievoorzitter Romano Prodi om te protesteren tegen het spreidingsplan voor de dag- en nachtvluchten vanuit Zaventem. De bond vreest voor de levenskwaliteit van de Europese ambtenaren en voor de ontwaarding van hun huizen in de Oostrand rond Brussel. Om hun boodschap kracht bij te zetten, uitten ze een dreigement tot minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel en premier Guy Verhofstadt: als die ooit Europees actief worden, zullen ze te maken krijgen met vijandig personeel (DS 9.februari).

Een groep van negentien ambtenaren uit diverse departementen en van diverse nationaliteiten noemt de demarche van TAO-AFI ,,onaanvaardbaar ». Volgens hen wekt de brief niet alleen de indruk dat eurocraten enkel geïnteresseerd zijn in geld, maar ook dat ze ,,noodzakelijke politieke, sociale en diplomatieke kwaliteiten » missen.

In een lezersbrief in hun personeelsblad Commission en Direct eisen ze dat de vakbond excuses aanbiedt aan premier Verhofstadt, aan minister van Buitenlandse Zaken Michel en aan minister van Mobiliteit Anciaux.

Gisteren liet ook de grote vakbond SFE weten dat hij zich distantieert van de actie van TAO-AFI, een bond die door de SFE ,,extreem » en ,,niet constructief » genoemd wordt.

Hans Torrekens van de SFE zegt dat er een lobby tegen de nachtvluchten werkzaam is. ,,Maar dit is een zuiver Belgische aangelegenheid. Het is niet
de rol van een Europese vakbond zich daarin te mengen. »

(ty)

© Copyright De Standaard