Eurocraten bespelen Prodi in verzet spreidingsplan

BRUSSEL De vakbond van EU-ambtenaren TAO-OFI heeft Romano Prodi, de
voorzitter van de Europese Commissie, aangeschreven met de vraag om premier
Verhofstadt te laten weten hoeveel onrust er bij de Eurocraten uit de
Oostrand leeft over het spreidingsplan van Bert Anciaux. De bond waarschuwt
tegelijk Verhofstadt en ook minister Louis Michel. ,,Als u Europese ambities
hebt, zou u wel eens tegenover vijandig personeel te staan kunnen komen. »

Van onze redacteur
Tom Ysebaert 09/02/2004

Het spreidingsplan van de minister van Mobiliteit, Bert Anciaux (Spirit), voor de vliegtuigen rond Zaventem, zint zoals bekend de Eurocraten niet (DS van 8 november en 8 december 2003). De vakbond van EU-ambtenaren TAO-OFI neemt het voortouw in het verzet. De bond heeft zopas een brief gestuurd naar commissievoorzitter Romano Prodi en hem gevraagd de ongerustheid die leeft bij het EU-personeel aan premier Guy Verhofstadt over te brengen.

De TAO-OFI noemt Anciaux’ werkwijze ,,brutaal » tegenover de bewoners van de Oostrand – waar veel Eurocraten wonen. Die vinden dat hun levenskwaliteit en hun gezondheid in gevaar zijn. Verder vrezen ze dat de waarde van hun, vaak dure panden, er met minstens een derde zal op achteruitgaan. Dat de Noordrand al jaren met hinder zit, lijkt geen punt.

Anciaux heeft Prodi gevraagd een vergadering te organiseren waarop de Belgische minister zijn beleid kan verdedigen tegenover het EU-personeel. In de brief zegt secretaris-generaal Rosario De Simone van de TAO-OFI dat die meeting er alleen mag komen als er studies zijn die de impact van het spreidingsplan aantonen op gezondheid, op de waarde van het onroerend goed, op de levenskwaliteit en op de luchtkwaliteit.

De Simone gaat nog een stap verder. Hij zegt dat Anciaux’ initiatieven getuigen van weinig gastvrijheid tegenover de Europese instituties.

Verhofstadt en de minister van Buitenlandse Zaken, Louis Michel, krijgen een dreigement mee. ,,Zij steunen impliciet Anciaux’ beleid. Als een van beide heren ooit een functie opneemt in de Commissie, komen ze tegenover rancuneus personeel te staan van wie ze de levenskwaliteit verpest hebben. »

Een kopie van de brief ging naar de andere leden van de Commissie. Vooral de commissaris van Milieu, Margot Wallström, en van Vervoer, Loyola de Palacio, zijn betrokken bij de materie. Maar de woordvoerder van de Palacio, Gilles Gantelet, gaf de TAO-OFI gisteren lik op stuk. ,,Het luchthavenbeleid is een zaak van de lidstaten. De commissie gaat zich daar niet mee inlaten.

Klagende EU-functionarissen moeten zich wenden tot de Belgische overheid. Of tot de burgemeester van hun woonplaats. Ze mogen immers lokaal meestemmen. »