Vande Lanotte ontkent meningsverschillen SP.A en Spirit over DHL

BRUSSEL – Federaal vice-premier en minister van Begroting Johan Vande Lanotte (SP.A) ontkent dat er binnen het SP.A-Spirit-kartel een meningsverschil is over het dossier DHL. Dat zei hij zondag op het VTM-middagnieuws. Vande Lanotte zei in de federale regering goede afspraken te hebben met zijn Spirit-collega van Mobiliteit Bert Anciaux. die had gisteren te kennen gegeven dat het nog niet vaststond dat de uitbreiding van DHL in Zaventem zou kunnen.

«Er zal nooit een oplossing komen die voor de mensen rond de luchthaven onleefbaar is», zei Vande Lanotte. Hij wilde geen uitspraken doen over het feit of het doorbreken van het plafond van 25.000 nachtvluchten op Zaventem om DHL te laten uitbreiden bespreekbaar is. Het uitgangspunt is dat er niet meer hinder voor de mensen komt.

Volgens minister van Mobiliteit, Bert Anciaux, staat de keuze van Zaventem als toekomstige uitbreidingsplaats voor koerierdienst DHL momenteel nog niet vast. Hij zei dat zaterdag in het VRT-journaal. «De regering heeft er absoluut voor gekozen dat DHL in België kan blijven. Waar precies, dat zal zijn, hangt af van de onderhandelingen», aldus de minister. «Zowel DHL als BIAC moeten aan het spreidingsplan meewerken, en dan wil ik praten». Anciaux gaf te verstaan dat het huidige maximum van 25.000 nachtvluchten per jaar, onder voorwaarden, hoogstens met 1.000 zou kunnen verhoogd worden.

Op de VRT-radio zei Anciaux hij dat hij van DHL keiharde garanties wil inzake geluidsnormen. Hij zei het ook niet eens te zijn met van Vlaams minister Landuyt (SP.A), die liet verstaan dat het maximum van 25.000 nachtvluchten per jaar op Zaventem eventueel doorbroken kan worden.