Un communiqué de Wezembeek-Oppem du 22 septembre qui mérite d’être repris

Wezembeek-Opem eist beheersplan luchthaven dat overlast overal vermindert

door © Belga

Wezembeek-Oppem – 22/09/2015

De gemeenteraad van Wezembeek-Oppem heeft maandagavond een motie goedgekeurd waarin een definitief beheersplan voor Brussels Airport geëist wordt. Wezembeek-Oppem eist op korte termijn een verbod op nachtvluchten tussen 22 uur en 7 uur ‘s morgens. Verder wordt ook een verbod gevraagd van de luidste types vliegtuigen.

Dat moet “op drastische en duurzame wijze de overlast tegengaan, die momenteel honderdduizenden inwoners treft ongeacht waar ze wonen ». De motie werd enkel door de Franstalige meerderheid goedgekeurd.

Bepaalde activiteiten – zoals luchtvracht, koerierdiensten, lagekostenmaatschappijen, charters – die ‘s nachts of in de vroege ochtend worden uitgevoerd moeten naar regionale luchthavens worden gedelokaliseerd.

Er dient ook een onafhankelijke studie te worden uitgevoerd om de haalbaarheid na te gaan om bepaalde of alle activiteiten van de luchthaven naar regionale luchthavens of een nieuwe luchthaven te verhuizen.

De gemeenteraad van deze faciliteitengemeente eist tot slot de oprichting van een onafhankelijk orgaan dat toeziet op de naleving van de vluchtplannen en -routes. Dat orgaan moet ook administratieve sancties kunnen opleggen aan luchtvaartbeheerder Belgocontrol en aan vliegtuigmaatschappijen die deze plannen niet respecteren.

Om de transparantie te garanderen dienen de burgerverenigingen van de betrokken gemeenten opgenomen te worden in dit onafhankelijk orgaan « dat op geen enkele manier mag afhangen van Belgocontrol of van de luchthavenautoriteiten ».