Communautaire rel binnen regering over vliegroutes Zaventem

knack.be
7 mei 2014

KNACK – De Vlaamse vicepremiers in de regering-Di Rupo gaan in het verzet tegen staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (CDH). Die wil de vluchtroutes van de luchthaven wijzigen zodat de Brusselse zuidrand wordt ontzien.

Staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (CDH) kondigde een aantal maatregelen aan om de geluidshinder rond Brussels Airport te verminderen. De ingrepen moeten vooral de Brusselse zuidrand ontlasten. De route, die over de gemeente Etterbeek loopt, zal de helft minder worden gebruikt. Tussen 22 uur en 7 uur wordt ze zelfs helemaal niet meer gebruikt. Vliegtuigen die naar het zuiden vertrekken, zullen bij voorkeur gebruik maken van de zogenaamde Ikea-route, die over Nossegem loopt.

In een brief aan premier Di Rupo (PS) hebben de Vlaamse vicepremiers de evocatie van het dossier op de ministerraad gevraagd. De Vlaamse vicepremiers Pieter De Crem (CD&V), Johan Vande Lanotte (SP.A) en Alexander De Croo (Open VLD) voelden nattigheid en schreven al een boze brief naar premier Di Rupo, waarin ze hem herinneren aan de afspraak die op 25 april op het kernkabinet is gemaakt. Die luidde dat ‘eventuele voorstellen door de staatssecretaris en voogdijminister Milquet ter bespreking aan de kern moeten worden voorgelegd’. « Met deze brief willen we, gezien de periode van voorzichtige zaken, formeel de evocatie van het dossier naar de ministerraad vragen. »

Eric Van Rompuy: ‘Onaanvaardbaar’

Vlaams parlementslid en schepen in Zaventem Eric Van Rompuy (CD&V) noemt de beslissingen van staatssecretaris van Mobiliteit Melchior Wathelet (CDH) over de vluchtroutes rond Brussels Airport « onaanvaardbaar ». Dat zei hij in het VRT-radioprogramma De Ochtend.

Volgens Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy verstoort Wathelet met zijn beslissing echter het « fragiele evenwicht » van het bereikte luchthavenakkoord. Door de beslissing van Wathelet wordt volgens Van Rompuy Brussel ontzien, maar door het gebruik van de Ikea-route verschuift een deel van de overlast naar de regio van Nossegem en Kortenberg. En dat is voor de CD&V-schepen van Zaventem « onaanvaardbaar ».

N-VA: ‘Onverdoken sollicitatie voor ontslag’

De beslissing van staatssecretaris Melchior Wathelet over de vluchtroutes op Brussels Airport kan voor N-VA absoluut niet door de beugel. « In een periode van lopende zaken, zonder de controle van het parlement dat ontbonden is, ingrijpende wijzigingen aanbrengen in zo’n gevoelig dossier als de vliegroutes, is een onverdoken sollicitatie voor een ontslag », zegt N-VA-Kamerlid Ben Weyts in een reactie aan Belga.

« Ik stel voor dat CD&V en Open VLD hun collega op zijn wenken bedienen in plaats van wat te blazen en te dreigen. Voor zulke spelletjes is nu eenmaal geen plaats in een regering », aldus Weyts. Volgens Weyts « misbruikt » Wathelet zijn regeringsfunctie « om zichzelf en zijn partij nog eens snel te profileren vlak voor de verkiezingen ». « Hij is niet eens bijster origineel door simpelweg de stunt van toenmalig staatsecretaris Isabelle Durant in 2003 nog eens dunnetjes over te doen », besluit de N-VA’er.