Luchtvaartmaatschappijen dreigen met vertrek door Brusselse boetes

brusselnieuws.be
10 augustus 2012

‘Luchtvaartmaatschappijen dreigen met vertrek door Brusselse boetes’

Arnaud Feist, CEO de Brussels Airport ©Belga

Belangrijke cargomaatschappijen dreigen ermee Brussels Airport te verlaten als er geen oplossing komt voor de geluidsboetes die het Brussels Gewest uitdeelt. Dat zegt de CEO van Brussels Airport, Arnoud Feist. Het gaat onder meer over Singapore Airlines en Saudi Airlines.

Volgens Feist vliegen die maatschappijen volgens de instructies van Belgocontrol en krijgen ze toch boetes voor geluidsoverlast van het Brussels Gewest. “Dat krijg je aan de maatschappijen niet uitgelegd », zegt Feist. Volgens hem dreigen maatschappijen om niet meer op Brussel te vliegen als er niet snel duidelijkheid komt. Ook in onderhandelingen met nieuwe klanten zijn de boetes volgens de topman een struikelblok.

De luchthaventopman pleit voor een federaal luchtvaartbeleid in België. Nu worden de vluchtroutes op federaal niveau geregeld, maar de geluidsnormen zijn een gewestbevoegdheid.

Brussel heeft de strengste normen van het land en heeft ondertussen al 11 miljoen euro aan onbetaalde geluidsboetes uitstaan bij verschillende maatschappijen. Die laatste weigeren de boetes te betalen. Zij voeren daarover ook al jaren een juridische strijd. De volgende etappe is een uitspraak van het Grondwettelijk Hof die in de loop van de komende maanden verwacht wordt.

‘Rekening houden met onze normen’
De federale overheid moet rekening houden met de geluidsnormen van het Brussels Gewest. Dat zegt het kabinet van de Brusselse minister van leefmilieu Evelyne Huytebroeck (Ecolo). « Brussel is een stad met 1 miljoen inwoners en ligt op nauwelijks vijf minuten van de luchthaven, » zegt Michael Desmet van het kabinet van minister Huytebroek. « De overheid moet rekening houden met dat feit als ze haar vluchtroutes vastlegt. »

Volgens Desmet houdt ook het nieuwe spreidingsplan van federaal mobiliteitsminister Wathelet (PS) geen rekening met de geluidsnormen van het Brussels Gewest.