Alle nachtvluchten boven Zaventem

Notre commentaire : Bruxelles Air Libre Brussel reprend et s’associe au commentaire que nous a transmis le ComitĂ© de quartier « Chazal-Rogier-Louvain »

« La triste vérité apparaßt au grand jour :
Zaventem-village – situĂ©e au bout des pistes – n’est quasi jamais survolĂ©e et dĂ©sire garder les choses tel quel, pour qu’on continue d’envoyer 90% de tous les dĂ©collages tant de jour que de nuit sur entre-autres les habitants de la RĂ©gion bruxelloise.
Brussel is voor Vlaanderen de vuilbak bij uitstek : de winsten en de jobs van Zaventem voor Vlaanderen, het lawaai en de vervuiling voor de Brusselaars »

 

 

nieuwsblad.be
vrijdag 06 juli 2012

Nachtrust in gevaar door werken aan landingsbaan

Alle nachtvluchten boven Zaventem

Lieve Wierinck vreest voor de nachtrust van de inwoners van Zaventem.

ZAVENTEM – De nachtrust van de inwoners van Zaventem kan in de maand augustus wel eens in het gedrang komen. Dan starten onderhoudswerken aan de start- en landingsbaan 25R/07L, waardoor alle nachtvluchten over Zaventem zullen vliegen.

Kamerlid OCMW-voorzitster van Zaventem Lieve Wierinck (Open VLD) vreest voor de nachtrust van de inwoners van Zaventem. Tijdens de periode van 1 tot 15 augustus worden op de luchthaven van Zaventem onderhoudswerkzaamheden aan start- en landingsbaan 25R/07L, dat is de meest noordelijke baan, die het dichtst tegen Steenokkerzeel ligt, uitgevoerd.

‘Belgocontrol heeft van de staatssecretaris voor Mobiliteit instructies gekregen om tijdens de werkzaamheden ‘s nachts baan 02 niet te gebruiken’, zegt Wierinck. ‘Dat betekent dat alle nachtvluchten over Zaventem zouden vliegen. De inwoners van Zaventem zullen hun nachtrust verstoord zien.’ De Zaventemse volksvertegenwoordigster interpelleerde de bevoegde staatssecretaris Melchior Wathelet. ‘Alle vluchten zullen ‘’s nachts moeten vertrekken vanaf baan 25L, de baan die vlakbij het centrum van Zaventem ligt. Per dag zullen er naar schatting vijftig uren vertraging zijn. Die kunnen nochtans worden vermeden, door baan 02, die de banen 25R en 25L kruist, beter te gebruiken. Nu zullen de vliegtuigen

‘s nachts zeer laag en uitsluitend over het centrum van Zaventem vliegen. Niemand is opgezet met deze beslissing. Navraag leerde ons dat noch de operatoren, noch de belangrijkste luchtvaartmaatschappijen zich kunnen vinden in het opgelegd baangebruik. Deze beslissing zal honderdduizenden passagiers met lange vertragingen opzadelen.’

Ondertussen pleit Lieve Wierinck voor een billijke spreiding van de nachtvluchten. ‘Uiteraard moet ook rekening worden gehouden met de windrichting. We vragen dat er een tussentijdse evaluatie komt, en dat de staatssecretaris erop toeziet dat de werken geen vertraging oplopen.’

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20120705_00212652