Regering wil 1,6 miljoen vliegtuigboetes innen

Brussel
20 februari 2012

Regering wil 1,6 miljoen vliegtuigboetes innen

De Brusselse regering wil op korte termijn voor 1,6 miljoen euro aan achterstallige vliegtuigboetes proberen te innen. Het gaat om boetes voor luchtvaarmaatschappijen die de strenge Brusselse geluidsnormen overtreden. Tot nu toe is driekwart van de boetes onbetaald gebleven.

De strenge Brusselse geluidsnormen voor vliegtuigen zijn al ruim tien jaar van kracht. Luchtvaartmaatschappijen die ze overtraden, zijn beboet. Maar driekwart van die boetes is nog altijd niet betaald. De Brusselse regering selecteert nu recente overtredingen waarvoor de boetes snel kunnen worden geĂŻnd. Het gaat om 24 openstaande dossiers, goed voor 1.6 miljoen euro.
Dat is maar een deeltje van de 11 miljoen openstaande boetes wegens vliegtuiglawaai. Op tien jaar tijd inde het gewest 576.000 euro aan boetes. Maar liefst 400 van 528 uitgeschreven boetes zijn nog altijd niet betaald. De Brusselse regering maakte er niet echt werk van omdat er juridische onzekerheid hing rond de Brusselse geluidsnormen. Die is weg sinds uitspraken van het Grondwettelijk Hof, de Raad van State en Het Europese Hof van Justitie. Zij verklaarden de Brusselse geluidsnormen wettelijk.
De boetes effectief innen is echter een ander paar mouwen. De overtredende luchtvaartmaatschappijen zitten over de hele wereld en hebben niet altijd een adres in ons land. Sommige zijn ondertussen failliet of van naam veranderd.
Hoewel het aantal nachtvluchten nog steeds lager is dan in 2007, steeg het aantal nachtvluchten de laatste twee jaar opnieuw. In 2011 vonden meer dan 14.600 vliegbewegingen plaats. De milieuvergunning voorziet een plafond van 16.000.