Sluiting luchtruim bewees dat luchthavens vervuilend zijn

« Sluiting luchtruim bewees dat luchthavens vervuilend zijn »

Dat vliegtuigen niet goed zijn voor het milieu wisten we al langer. Wetenschappers hebben van de sluiting van het luchtruim vorige week gebruik gemaakt om te bewijzen hoe vervuilend luchthavens op zich wel zijn, meldt The Independent.

De uitbarsting van een IJslandse vulkaan veroorzaakte vorige week een enorme chaos in Europese luchthavens. Heel wat landen sloten uit vrees voor de aswolk hun luchtruim. Volgens wetenschappers zakte de uitstoot van vervuilende stoffen op de eerste drie dagen van de sluiting van Heathrow (Londen) tot ongeveer het nulpunt.

In combinatie met zonlicht kunnen de stoffen rond luchthavens nog vervuilender worden. Dat verklaart bijvoorbeeld de smog die altijd rond Los Angeles hangt. « We waren ervan overtuigd dat luchthavens een enorme impact hebben, maar dat konden we nog nooit bewijzen », zegt Dr. Ben Barratt van het Londense King’s College. De aswolk was daarom een unieke gelegenheid voor de onderzoekers.

Vervuiling rond luchthavens wordt vooral veroorzaakt door het opstijgen en landen van vliegtuigen. Tijdens de periode zonder vluchten waren de schadelijke stoffen dan ook volledig verdwenen. (gb)

26/04/10

[->http://www.demorgen.be/dm/nl/5376/Planet-Watch/article/detail/1097851/2010/04/26/Sluiting-luchtruim-bewees-dat-luchthavens-vervuilend-zijn.dhtml]