Bruno Tobback over de klimaatconferentie in Bali

Bruno Tobback over de klimaatconferentie in Bali

“BelgiĂ« ligt een generatie achter”

(Uittreksel)

Vraag : In hoeverre past de ambitie van minister-president Kris Peeters, om van Vlaanderen de logistieke poort van Europa te maken, in de toekomstige doelstellingen ?

Antwoord B. Tobback : “Ik begrijp die Vlaamse logistieke mantra eerlijk gezegd niet zo goed. De ring rond Brussel en Antwerpen zit nu al de helft van de tijd dicht. Waar is de marge dan nog? Voor de haven van Antwerpen bijvoorbeeld zie ik nog een uitweg via de binnenvaart en het spoorvervoer. Maar nog meer transport op de weg zie ik absoluut niet zitten. Als het Europese wegtransport en de bijhorende uitstoot aan het huidige tempo blijven stijgen, zal dat een enorme impact hebben op de haalbaarheid van onze klimaatdoelstellingen.”

Vraag : Volgens Vlaams Minister Hilde Crevits heeft de industrie genoeg gedaan, nu is het aan de gezinnen en het energiezuinig bouwen.

Antwoord B. Tobback : “Wat voor een zin heeft dat een bedrijf een energiezuinige fabriekshal heeft als het tegelijk veel meer trucks op de weg loslaat. Nu, ik ga niet ontkennen dat woningbouw nog een grote inhaalbeweging te maken heeft. En er zijn nog een aantal domeinen, zoals het eerder genoemde transport. Op dat vlak is het meningsverschil groter tussen de minister en haar partij dan tussen de minister en Bruno Tobback (grijnst).”

(dbe, metro, 03/12/2007)