Vakantieballonnetje Anciaux vakkundig uit de lucht geschoten

Het begon met een ideetje van Vlaams minister Bert Anciaux (Spirit) om de luchthaven van Zaventem te sluiten, alles te verhuizen naar Bevekom in Waals-Brabant, en op de verlaten luchthaven een complex te bouwen voor de Olympische Spelen in 2024 (DS 25 juli).

Zondag plaatste Anciaux het op zijn website met de boodschap er eens over na te denken tijdens de vakantie, maandag namen de kranten het over, gisteren regende het boze reacties van politici uit de regio.

,,Voor enkele tienduizenden die er nu hun brood verdienen, betekent dit dat hun job op termijn in de lucht verdwijnt », zegt VLD-kamerlid Willy Cortois. ,,Een volslagen absurd idee, dat de politiek bovendien in een slecht daglicht plaatst. Van een minister mag toch verwacht worden dat hij met de nodige ernst en realiteitszin handelt? », zegt Françis Vermeiren, de VLD-burgemeester van Zaventem. Brussels VLD-minister Guy Vanhengel wijst erop dat het welzijn van Brussel afhangt van een goed functionerende luchthaven.

Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy (CD&V) blijf niet achter. ,,Anciaux mag Zaventem weg’ staan roepen en publiek spelen met de toekomst van 60.000 mensen en honderden bedrijven. Dat verdient een rode kaart als minister in functie, maar het zal niet gebeuren want het is maar’ Bert. Zielig voor het niveau van de Vlaamse politiek », schrijft Van Rompuy op zijn webstek.

,,Anciaux’ voorstel bevestigt de francofone stelling’ dat de luchthaven niet thuishoort waar zij nu ligt en is een toegeving aan de Franstalige stelling dat Brussel te klein is. De aanhoudende hitte heeft dan toch een eerste politieke slachtoffer gemaakt », laten Vlaams Belangers Bart Laeremans en Joris Van Hauthem weten.

Ook middenstandsorganisatie Unizo en de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka zijn erg kritisch. Ze verwijzen net als de politici naar het Start-plan van de Vlaamse regering. Die investeert via dat plan 800 miljoen euro om de luchthavenregio te revitaliseren. ,,Het idee van Anciaux staat haaks op deze positieve benadering », zegt Voka. ,,Er zijn dringendere noden dan een gigantische sportsite op Zaventem », zegt Unizo.

,,Ik ben verbaasd. De Staat heeft veel geïnvesteerd in de huidige luchthaveninfrastructuur », zegt Brussels minister-president Charles Picqué (PS), die een diepgaande analyse wil.

Vlaams minister-president Yves Leterme (CD&V) wenst niet te reageren.

,,Het verbaasd me niet dat sommigen meteen giftig reageren. Het gaat om een idee voor de lange termijn, want Zaventem als luchthavenlocatie behouden, betekent dat je de hinder nooit oplost. Waren de Olympische Spelen naar Vlaanderen halen en een tweede luchthaven bouwen trouwens niet ooit VLD-voorstellen? », reageert Anciaux. (wov)

DS 26/07/2006