Brusselse geluidsnormen zullen banen kosten

Zaventem – Een aantal luchtvaartmaatschappijen vreest samen met luchthavenuitbater Biac dat het arrest van de Raad van State over de Brusselse geluidsnormen banen op de luchthaven van Zaventem zal kosten. Het arrest oordeelt dat de strenge geluidsnormen van het Brussels Gewest wel degelijk wettelijk zijn. Maar de luchtvaartmaatschappijen zijn niet bereid om eventuele boetes te betalen aan het Brussels Gewest.

Door het arrest mag het Brussels Gewest boetes vragen aan luchtvaartmaatschappijen die de geluidsnormen overtreden. De luchtvaartmaatschappijen vrezen daardoor echter voor jobs op de luchthaven. De strenge Brusselse geluidsnormen brengen de werking van de luchthaven en dus ook de werkgelegenheid immers in het gedrang, luidt het.

Luchtvaartmaatschappijen willen niet betalen
De vereniging van luchtvaartmaatschappijen AOC is niet bereid om eventuele boetes te betalen aan het Brussels Gewest, en legt het arrest naast zich neer. « We zijn zeer teleurgesteld. We hopen dat de persoon die deze uitspraak heeft gedaan zich realiseert wat hij heeft gedaan, » zegt Patrick Herreng, de voorzitter van AOC.

« We willen niet betalen voor iets waar wij geen schuld aan hebben. Wij volgen normen die Belgocontrol ons oplegt. We krijgen de toelating om over Brussel te vliegen. Ze zeggen ons waar we moeten vliegen, en dat doen we dan ook. En daarna worden we daarvoor beboet. »

Herreng zegt ook nog dat de AOC nog onderzoekt hoe het op het arrest zal reageren. De AOC wil ook met het Brussels Gewest gaan praten.

Tevreden Brussel

Brussels minister-president Charles Picqué (PS) reageert dan weer tevreden op het arrest. Volgens hem toont de uitspraak van de Raad van State aan dat de Brusselse geluidsnormen geen fundamenteel obstakel vormen in het dossier rond de luchthaven. Picqué voegt eraan toe dat hij nog steeds bereid is om een politieke beslissing te vinden voor het probleem.

Ook verschillende actiecomités zoals de Belgische Unie Tegen Vliegtuighinder en Actie Oostrand zijn tevreden en vinden dat het gewest de boetes nu ook effectief moet innen.

© FM Brussel