Brussel eist betaling geluidsboetes

(tijd) – De Brusselse minister van FinanciĂ«n, Guy Vanhengel (VLD), gaat ervan uit dat de luchtvaartmaatschappijen alsnog de achterstallige boetes betalen voor het niet-naleven van de Brusselse geluidsnormen.

De Raad van State oordeelde vorige week dat de Brusselse normen aanvaardbaar zijn. De meeste maatschappijen weigeren die boetes te betalen en hadden een klacht ingediend bij de Raad van State. Ze dreigen ermee uit te wijken naar andere vlieghavens.

Nu de klacht is afgewimpeld, hebben de maatschappijen geen excuus meer om de boetes niet te betalen, vindt de Brusselse regering.

Vorig jaar werden 2.597 processen-verbaal opgesteld voor overtredingen van de Brusselse geluidsnormen. ‘Dit bewijst dat het afdwingen van de normen niet de sluiting van de luchthaven betekent’, zegt de Brusselse minister van Leefmilieu, Evelyne Huytebroeck (Ecolo). In Zaventem passeren 350.000 vluchten per jaar. Niet op alle processen-verbaal volgt een boete. ‘Totnogtoe zijn 99 boetes uitgeschreven, goed voor 1,6 miljoen euro.’

Minister Vanhengel gaat er vanuit dat de ontvanger van de administratie Financiën de nog niet betaalde boetes opeist. De erkenning van de Brusselse normen was gisteren de aanleiding voor een nieuwe vergadering tussen onderhandelaars van de federale, de Brusselse en de Vlaamse regering. Daar kwam ook de recente schorsing van het bijgevijlde spreidingsplan voor Zaventem aan bod.

Landuyt maakte een stand van zaken op in het dossier. Later wordt voortgepraat. KVe

KVe
_ De Tijd,
_ © 2006 Uitgeversbedrijf Tijd n.v.