Picqué akkoord met voorlopig spreidingsplan

Brussel РDe Brusselse minister-president Charles Picqué (PS) begrijpt dat federaal minister van mobiliteit Renaat Landuyt (SP.A) een nieuw spreidingsplan opstelde, zonder overleg met de Brusselse en Vlaamse regering. Volgens Picqué had Landuyt geen andere keuze. Voor de definitieve voorstel, hoopt hij wel op overleg met de gewesten.

¬ę¬†Meneer Landuyt had geen andere keuze: de federale overheid is veroordeeld door √©√©n vonnis en hij moet dus wel initiatief nemen. Ik hoop natuurlijk dat de voorlopige maatregelen die genomen zullen worden door meneer Landyt voor een evenwicht zullen zorgen,¬†¬Ľ aldus minister-president Picqu√©.

Brussel heeft wettelijk gezien weinig of niets in de pap te brokken. Landuyt moet in zijn voorlopig plan rekening houden met drie gerechtelijke uitspraken. De minister laat weten dat de Oost- en de Westrand alvast minder belast zullen worden.

De gewesten hebben de verantwoordelijkheid een geluidskadaster op te stellen die een beeld moet geven over de lawaaihinder op de grond. Volgens Landuyt hebben de gewesten dat nog steeds niet gedaan. ¬ę¬†We zijn nu bezig aan het geluidskadaster van 2005, dat van 2004 is al een tijdje afgerond,¬†¬Ľ repliceert Brussels minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck (Ecolo)

Geluidskadaster of niet, volgens Landuyt zijn de Brusselse geluidsnormen niet grondwettelijk. ¬ę¬†Raad van State zegt dat een overheid zijn bevoegdheid nooit dermate mag uitoefenen dat een andere dat niet meer mag of kan doen,¬†¬Ľ zegt Landuyt. Of met andere woorden: ¬ę¬†Geluidsnormen die verhinderen dat nog √©√©n vliegtuig vliegt zijn normen die niet grondwettelijk zijn.¬†¬Ľ

Als er een definitieve vliegwet komt, moeten Brussel en Vlaanderen wel betrokken worden, zegt Picqu√©. Vanmorgen was er overlegcomit√© over het voorlopige spreidingsplan van Landuyt. Landuyt zegt dat de hele federale regering achter z’n beslissingen staat. Dus zal de regering vrijdag de vliegwet van de minister doorsturen naar het parlement.

Landuyt gaat eveneens in cassatieberoep tegen het laatste arrest van het Brussels hof van beroep rond de spreiding van de vluchten boven Zaventem. Daarin verplicht het hof de vluchten evenredig te spreiden. Volgens minister Landuyt maakt dit nieuwe beroep de zaken niet ingewikkelder.

© FM Brussel / tvbrussel