Vlaanderen en Brussel botsen over Zaventem

(tijd) – De onderhandelingen over een nieuw spreidingsplan voor de luchthaven van Zaventem leidden gisteren tot een confrontatie tussen de Vlaamse en de Brusselse regering. Dat gebeurt net voor het verstrijken van de deadline van overmorgen. Vanaf dan kan de Brusselse overheid van de federale regering een dwangsom eisen van 25.000 euro per vliegtuig dat de strenge Brusselse geluidsnormen overschrijdt. ‘Een akkoord lijkt verder weg dan ooit’, zei een toponderhandelaar.

Onuitvoerbaar

De aanleiding voor de ruzie is een voorstel van de Vlaamse regering voor een nieuw baan- en routegebruik. Maandag hadden de Brusselse minister-president, Charles PicquĂ© (PS), en zijn minister van Leefmilieu, Evelyne Huytebroeck (Ecolo), al een oplossing voorgesteld. ‘Constructief’, noemde de federale minister van Mobiliteit, Renaat Landuyt (sp.a), die tekst.

Het Vlaamse voorstel is voor PicquĂ© en Huytebroeck ‘surrealistisch en onaanvaardbaar’. De voorgestelde routes en banen zullen nog meer mensen hinderen, vooral in Brussel, zeggen ze. Het plan zou ook onuitvoerbaar zijn. De Vlaamse regering stelt voor het vliegverkeer elke nacht op een andere baan te concentreren. ‘Zo maak je een isolatieplan onbetaalbaar’, luidt het. MR-voorzitter Didier Reynders noemt het Vlaamse voorstel ‘een provocatie’ en ‘onaanvaardbaar voor de Brusselse en de federale regering’.

De Vlaamse minister van Economie, Fientje Moerman (VLD), beklemtoonde gisteren dat ook over het Vlaamse standpunt nog onderhandeld kan worden. Landuyt probeert alsnog een uitweg te vinden uit de impasse. KVe

katrienv