Minister Landuyt staat tussen twee vuren

Minister van Mobiliteit Renaat Landuyt (SP.A) bereidt tegen donderdag een compromisvoorstel over de geluidshinder rond de luchthaven van Zaventem uitwerken.
De tijd dringt voor Landuyt. Want vanaf zaterdag 15 oktober kan het Brussels Gewest dwangsommen eisen per inbreuk tegen de Brusselse geluidsnormen op basis van een arrest van het Brussels hof van beroep.

De Vlaamse regering stelde gisteren een nieuw plan voor voor de verdeling van de vluchten op Zaventem. Elke nacht zou er een andere baan worden gebruikt, waarop alle vluchten zouden worden geconcentreerd.

De Brusselse regering heeft het plan al scherp veroordeeld. Brussels minister-president Charles Picqué noemde het voorstel « surrealistisch ».

Ook federaal minister van Mobiliteit Landuyt heeft enkele bedenkingen bij het Vlaamse voorstel. Volgens Landuyt heeft het voorstel « een andere filosofie » en zijn er enkele problemen.

Ook het voorstel om opnieuw te landen op baan 02, is moeilijk omdat het ingaat tegen een belangrijk vonnis van de rechtbank.

Landuyt ziet ook een probleem in het intensiever gebruik van baan 25L omdat zo de hinder voor de gemeente Zaventem verdubbelt.

Vlaams minister van Milieu Kris Peeters (CD&V) zegt dat hij de hinder evenwichig wil spreiden over Vlaanderen en Brussel. Zijn voorstel heeft het akkoord van de hele Vlaamse regering.

Morgen komt minister Landuyt alvast met een eigen voorstel voor de dagvluchten.