Zaventem doet poging tot vliegen op zaterdag

ZAVENTEM – Zaterdag gaat op Zaventem een nieuwe vliegprocedure in. Tot 14 uur wordt er opgestegen op startbaan 25R en vanaf 14 uur op baan 20. Voor minister van Mobiliteit Renaat Landuyt (SP.A) is het de zoveelste ingreep om het vliegen op zaterdag mogelijk te houden.

De maatregel uit het spreidingsplan (de ene zaterdag 25R, de andere 20) werd door de rechtbank verboden, de drie daaropvolgende wijzigingen werden door de Raad van State geschorst. Eenvoudig terugkeren naar de situatie van voor het spreidingsplan kon ook al niet voor de Raad van State.

Landuyt heeft de vlieginstructies ditmaal beter gemotiveerd, in een poging om zo wel de RvS-toets te doorstaan.

Maar zoals verwacht laten de reacties niet op zich wachten. De bewonersgroep Ubcna, geleid door de burgemeester van Sint-Pieters-Woluwe, Jacques Vandenhaute (MR), beschuldigt Landuyt ervan te provoceren en de arresten van het hof van beroep en de Raad van State naast zich neer te leggen. Ubcna bestrijdt hevig het gebruik van baan 20. Volgens de actiegroep zijn er al 1.500 inbreuken op de vonnissen gebeurd, goed voor 37,5 miljoen aan dwangsommen. Dat bedrag werd nog niet afgedwongen.

Ook de burgemeester van Zaventem, Francis Vermeiren (VLD), is niet te spreken over de regeling. Delen van Zaventem en deelgemeente Sterrebeek worden onleefbaar, oordeelt Vermeiren. Hij vraagt een billijke spreiding, maar tegelijk een terugkeer naar het historische baangebruik.