« Landuyt verklaart oorlog aan oostrand »

De actiegroep Sterrebeek 2000 reageert verbijsterd op de beslissing van federaal Verkeersminister Renaat Landuyt om voortaan op zaterdag tussen 14 en 23 uur opnieuw alle vluchten te laten vertrekken vanop baan 20 van de luchthaven van Zaventem. Dit was al het geval op zondag tussen 6 en 17 uur. De groep vraagt de Vlaamse regering de onderhandelingen met Landuyt stop te zetten tot hij zijn beslissing intrekt.

Door stelselmatig alles naar baan 20 te verschuiven verklaart de minister volgens Sterrebeek 2000 « de oorlog aan de omwonenden ten zuiden van baan 20 ». De groep wijst erop dat de dorpskernen ten zuiden van deze baan al zwaar belast worden door het feit dat er nu al op zondag en bijna elke nacht vliegtuigen opstijgen. « Om nog niet over de landingen te spreken via dezelfde baan in omgekeerde richting ».

« Boven gerechtelijke uitspraak »

Volgens de groep zet de minister zich met deze beslissing opnieuw « boven een gerechtelijke uitspraak ». De raad van state vernietigde met name op 11 mei de beslissing van de ministerraad van 18/4 om baan 20 op zaterdag te gebruiken voor opstijgende vliegtuigen.

« Hij legt bovendien ook de recente waarschuwingen van de internationale pilotenvereniging IFALPA en de Belgische pilotenvereniging BeCA over de onveiligheid van het veelvuldig gebruik van baan 02/20 naast zich neer », aldus Sterrebeek 2000. (belga)