Philippe Moureaux (PS) :
« Brussel zal zijn deel van het vliegtuiglawaai moeten verdragen »

« Brussel zal zijn deel van het vliegtuiglawaai moeten verdragen, » zo zegt de voorzitter van de Brusselse PS Philippe Moureaux. Op die manier bekent het boegbeeld van de grootste Brusselse partij kleur in het vliegtuigendossier.

Philippe Moureaux is burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek en is nog altijd een van de machtigste mannen binnen zijn partij PS. Uitgerekend hij laat weten dat het gedaan moet zijn te zaniken over het lawaai van vliegtuigen die over de hoofdstad zouden vliegen: « Vliegtuigen maken deel uit van onze civilisatie. Zij die ze boven de hoofdstad willen afschaffen vertellen een grapje en maken zich illusies, » spreekt Moureaux gespierde taal, twee weken voor een eventueel akkoord in het vliegtuigendossier. Voordien waren Brusselse burgemeesters niet te spreken over vliegtuigen over hun gemeente.

In dezelfde persconferentie richt Moureaux zijn pijlen ook op de MR, tevens de coalitiepartner van de PS in de federale regering. Volgens de burgemeester laat MR-voorzitter Didier Reynders geen kans onbenut om met PS af te rekenen. Het federale geld voor het moderniseren van zwembaden zouden aan de MR-gemeenten als Sint-Pieters-Woluwe en Etterbeek al gestort zijn terwijl de PS gemeenten als Molenbeek en Ganshoren nog altijd op het geld wachten. « Dat is verachtelijke particratie, » zegt Moureaux daarover.

Om de situatie van gemeenten met veel werklozen te verbeteren wil de de Brusselse PS voorzitter voorrang geven aan de bevolking van die gemeenten voor het invullen van een vacature bij de locale besturen. Daarbij wil de PS evenwel geen rekening houden met de afkomst of kleur. « Dat zorgt alleen voor problemen, » aldus Moureaux.