les normes de bruit : bespreekbaar ?

J’espĂšre que le ministre Peeters se trompe quand il dit aujourd’hui Ă  DE TIJD :

 » le ministre-PrĂ©sident Charles PicquĂ© affirme que les normes de bruit ne sont pas – onbespreekbaar – et est prĂȘt Ă  mettre de l’eau dans son vin « 

Le parlement bruxellois a promulguĂ© ces normes, le Conseil d’Etat les a approuvĂ©es, la Cour d’appel a confirmĂ©e leur application sous peine d’astreintes et le gouvernement bruxellois Ă  signifiĂ© ce jugement.
Puisque le gouvernement fĂ©dĂ©ral n’en a cure, il n’y a plus qu’Ă  attendre le 15 octobre pour que le montant des astreintes l’oblige Ă  respecter la loi. Il n’y a rien Ă  nĂ©gocier et leur application ne met nullement en cause la viabilitĂ© de l’aĂ©roport (moins de 10% des vols au-dessus de Bruxelles, prĂ©tendus peu nombreux).

Ces normes ne rejoignent mĂȘme pas les recommandations de l’OMS. Elles constituent une mesure nĂ©cessaire, mais insuffisante, pour assurer la santĂ© et la sĂ©curitĂ© de la zone la plus densĂ©ment peuplĂ©e du pays.

courtoisement vĂŽtre,
Yvan Vandenbergh

——–

Kris Peeters in De Tijd (Patrick Luysterman) 12/09/2005

… Om vijf sterren te halen, moet de regering nog een opdracht vervullen in die economische fata morgana: het probleemdossier van de nachtvluchten. Die knoop wordt maar niet ontward, en heeft ondertussen DHL naar het buitenland gedreven. De overgang van concentratie naar spreiding van vluchten is zoals het openen van de doos van Pandora geweest.

… Ik heb een opening gemaakt door te stellen dat na het vertrek van DHL de nachtvluchten afgebouwd moeten worden en ik heb van Brussels minister-president Charles PicquĂ© (PS) begrepen dat de Brusselse geluidsnormen niet onbespreekbaar zijn. De experts zijn bezig, de kabinets-medewerkers zijn bezig en we zijn bereid water bij de wijn te doen. Hoeveel wijn, laat dat voorlopig het geheim van de onderhandelingen zijn. Ik wil in ieder geval geen tweede keer meer meemaken wat ik vorig jaar als kersvers minister in het DHL-dossier heb meegemaakt. Dat was in menig opzicht hallucinant. Ik ben wellicht niet de enige ben die dat niet nog eens wil beleven. »