Verkeersleiders vragen duidelijke vliegprocedures

ZAVENTEM – De luchtverkeersleiders vragen in een open brief aan de Vlaamse minister van Mobiliteit Renaat Landuyt (SP.A) een duidelijke en definitieve oplossing voor het gebruik van de start- en landingsbanen op Zaventem. De stroom boze telefoons van omwonenden zit hen hoog.

De Belgische Gilde der Luchtverkeersleiders uit in zijn brief bedenkingen bij het voortdurend wijzigen van de schema’s voor het gebruik van start- en landingsbanen. ,,Het wordt zo verwarrend dat niemand nog weet hoe het zit », zegt voorzitter Rudi Knops.

De gilde maakt gewag van grote ontevredenheid bij zowel verkeersleiders, piloten, luchtvaartmaatschappijen en omwonenden. Ze vragen een duidelijke en definitieve oplossing. Dat Landuyt een en ander in een wet wil gieten, appreciëren ze.

De verkeersleiders klagen ook over de stroom telefoontjes aan de verkeerstoren, afkomstig van omwonenden. De jongste maanden zijn de vaak agressieve en beledigende telefoons toegenomen. ,,Terwijl wij gewoon ons werk doen », zegt Knops.

Belgocontrol gaat na of er juridisch kan worden opgetreden tegen de bellers. Er zou eerst beleefd geantwoord worden, dan zou er een advocaat ingeschakeld worden en als ook dat niet helpt wordt er een klacht ingediend tegen agressieve bellers. ,,Zij brengen de werking van de verkeerstoren en dus de veiligheid in gevaar », motiveert Belgocontrol-woordvoerder Guy Viselé die stappen. Vooral als er geland wordt op baan 02 lopen er telefoontjes binnen uit de Oostrand. Gebruik van die baan werd ingeperkt door de rechtbank.

Het is de eerste keer dat de luchtverkeersleiders naar buiten komen met een standpunt. Eerder berichtte deze krant over een enquĂȘte onder de verkeersleiders die aantoonde dat er veel ongenoegen heerste.