Vakbonden op Zaventem dreigen met harde acties

zo 03/07/05 – Als er tegen september geen politiek akkoord is over de toekomst van de luchthaven van Zaventem, komen er harde en langdurige acties van de werknemers. Ze reageren op een suggestie van minister van Mobiliteit Renaat Landuyt (SP.A).

Vanochtend had Landuyt de vakbonden opgeroepen om recht op werk af te dwingen via de rechtbank, maar de bonden plannen dus andere acties.

De komende weken gaan de bonden alvast alle hoofdrolspelers nog eens inpeperen dat er in en rond de luchthaven 50.000 mensen werken.

In Het Journaal verklaarde Lode Verschingel van de christelijke vakbond dat er harde acties volgen, als een politieke oplossing in september niet dichterbij komt.

Verschingel: « Dan is het alles of niets. We halen alles uit de kast, van algemene stakingen tot blokkeringen en bezettingen. We zijn verontrust en hebben het signaal van minister Landuyt goed begrepen. »

« Stap naar de rechter »

Minister Landuyt had gezegd dat de situatie op Zaventem hem hoog zat. Zo hoog dat hij de werknemers, bedrijfsleiders en vakbonden van de luchthaven van Zaventem aanraadt om op hun beurt naar de rechter te stappen.

De minister is in Het Nieuwsblad op Zondag en in Het Journaal boos omdat « omwonenden via de rechtbank zijn pogingen dwarsbomen om Zaventem te redden ».

Landuyt: « Jammer dat onze wetgeving het recht op rust blijkbaar belangrijker acht dan het recht op het werk. Rechters – en zeker niet meer de wetgevers of de ministers – bepalen het beleid. Ze vonnissen tegen elkaar op. »

Dinsdag valt een nieuw Zaventem-vonnis, na een klacht van omwonenden.

« Zaventem kan worden gered »

Volgens Landuyt valt Zaventem nog te redden. « Dat moet », zegt hij in Het Nieuwsblad op Zondag. « Voor de economie van ons kleine land is Zaventem al te belangrijk. »

Landuyt: « We hebben nog 3,5 maanden om tot een deftig akkoord te komen. Rechters zien zelden het globale beeld. Het is aan ons om dat uit te tekenen. »

De SP.A-minister is van plan om betere spelregels op te stellen. « Uiteindelijk is het uitgangspunt: maximaal respect voor de gezondheid van alle omwonenden van Zaventem. In de wetenschap dat economie altijd ongezondheid veroorzaakt. Die risico’s moeten we zo eerlijk mogelijk verdelen. »

« Federale verantwoordelijkheid »

Vlaams minister-president Yves Leterme (CD&V) sluit niet uit dat de federale regering op een bepaald moment haar verantwoordelijkheid moet opnemen om de luchthaven van Zaventem open te houden.

Leterme zei zaterdag in Terzake dat hij voluit blijft gaan voor Vlaamse bevoegdheden. « Maar als we er niet uit geraken en de luchthaven moet sluiten en dat men in Brussel niet bereid is zijn gezond verstand te gebruiken en water in de wijn te doen, kan ik mij voorstellen dat de federale regering haar verantwoordelijkheid opneemt. »

Eerder al had VLD-voorzitter Bart Somers een soortgelijk pleidooi gehouden. Maar minister Landuyt vindt het verhuizen van bevoegdheden geen oplossing.