,,Federale geluidsnormen lossen niets op »

04/07/2005
BRUSSEL – Minister van Mobiliteit Renaat Landuyt (SP.A) heeft geen boodschap aan de steriele discussie over wie bevoegd moet worden over de geluidsnormen voor vliegtuigen. Hij wil nog voor de zomer een politieke oplossing.

Vorig weekend lanceerde VLD-voorzitter Bart Somers het idee: als het Brussels Gewest de luchthaven van Zaventem doodknijpt met zijn strenge geluidsnormen, dan moeten we de gewesten de bevoegdheid voor de geluidsnormen afnemen. Herfederaliseer die normering, zei Somers.

Dit weekend leek de Vlaamse minister-president Yves Leterme het daar, zeer voorzichtig, mee eens. In Terzake zei hij: ,,Ik wil voluit gaan voor de Vlaamse bevoegdheden. Maar als men mij als redelijk mens zegt dat de luchthaven moet sluiten als Brussel voet bij stuk houdt, dan kan ik me voorstellen dat de federale regering haar verantwoordelijkheid neemt. » Tegelijkertijd wou hij ,,niet vooruitlopen » op de zaak.

De bevoegde minister Renaat Landuyt (SP.A) heeft geen behoefte aan zo’n bevoegdheidsdiscussie. ,,Dat helpt me vandaag niet. Het hof van beroep in Brussel zegt dat de Brusselse geluidsnormen geldig zijn. Dat is de realiteit. Ook ben ik niet zo zeker dat we in het parlement een tweederde meerderheid vinden om de normen te herfederaliseren. »

Landuyt wil politieke oplossingen. ,,Brussel en Vlaanderen moeten het eens worden. Brussel wil terug naar de situatie van voor 1999 – rechtbanken betwijfelen of dat kan – en de Vlaamse regering wil naar de situatie van voor 2005. Ik wil vooral samen met hen een akkoord waarin iedereen wat geeft en neemt. »

Landuyt zegt dat er de voorbije weken vooruitgang geboekt is in het dossier, maar dat de vele juridische procedures van omwonenden de zaak steevast bemoeilijken. Ook morgen wordt weer een vonnis verwacht in een zaak van omwonenden tegen de luchthaven. ,,Het liefst heb ik dat men even alle procedures stopzet, zodat we rustig aan een oplossing kunnen werken. Die komt er het best voor het zomerreces, voor 21 juli dus. »

Maar als de omwonenden blijven procederen, hoopt Landuyt dat ook de vakbonden eens naar de rechtbank stappen. ,,Nu horen de rechtbanken slechts één deel van het verhaal, dat van de omwonenden. Het zou goed zijn dat ze ook eens het verhaal horen van de mensen die op Zaventem werken en die vrezen voor hun job. »

De christelijke vakbond sluit volgens de VRT alvast een juridische actie niet uit. Maar nog niet meteen. De bond is bang dat een nieuw proces de luchthaven meer kwaad dan goed doet.

(bbd)