Startbaan 25R mag niet gebruikt op zaterdag

GUNTHER RITSMANS;

ZAVENTEM De Raad van State heeft het gebruik van startbaan 25R voor vluchten op zaterdagen geschrapt. Een aantal bewoners van de Noordrand dienden een klacht in en halen nu hun gelijk. Eerder werd ook het gebruik van piste 20 geschorst op vraag van de Oostrand. Voor minister van Mobiliteit Renaat Landuyt (SP.A) gaat het puzzelwerk verder. «Een terugkeer naar de toestand van voor 1999 is niet mogelijk. Het wordt moeilijk om de richtlijnen na te leven. De enige oplossing is om nog beter te spreiden.»

Landuyt waardeert dat de Raad van State geen dwangsommen verbindt aan de uitspraak. «Een teken dat onze inspanningen naar waarde worden geschat», aldus Landuyt. De komende drie maanden vinden werken plaats aan verschillende banen waardoor de start- en landingspistes herschikt worden.

Gisteren heeft het Brusselse Gewest ook het vonnis van het hof van beroep over de vluchten op Zaventem betekend. Het vonnis verplicht de overheid om de Brusselse geluidsnormen na te leven. Zoniet riskeert de overheid binnen drie maanden een dwangsom van 25.000 euro per inbreuk te moeten betalen. (GRL)

Het Laatste Nieuws,

© 2005 Aurex n.v.