Om de pest van te krijgen

Frans DE SMET

Negen op de tien telefoontjes naar hulpdiensten zijn vals, meldde Het Nieuwsblad op Zondag’. TeleOnthaal, Zelfmoordpreventie en andere hulpverleners bevestigen dat ze soms urenlang worden gegijzeld door zieke geesten die menen dat ze grappig zijn als ze ellende faken. Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (VLD) bevestigt dat ook noodcentrales zoals de 101 worden overspoeld door nutteloze oproepen. Hoe verziekt en verzuurd is onze samenleving? Ook de verkeerstoren van Zaventem klaagt al langer dat de verkeersleiders dag en nacht worden overrompeld met agressieve telefoontjes over vermeend toegenomen lawaai van vliegtuigen. Vooral sinds de DHL-crisis en de daarbij horende dovemansgesprekken over de spreiding van de nachtvluchten, staat de deur wagenwijd open voor de zeurpieten. In die mate dat de verkeersleiders worden afgeleid van hun opdracht: de veiligheid van het luchtruim waarborgen. De verschillende actiegroepen tegen de nachtvluchten ontkennen dat ze achter deze pesterijen zitten, maar het laat zich raden waar de zageventen en -vrouwen hun mosterd halen.

De onverdraagzaamheid neemt hand over hand toe. Filip Dewinter opent in Antwerpen de jacht op een dakloze zonderling in de Antwerpse stationsbuurt, kwestie van het mee door hem afgedwongen straatverbod voor ,,agressievelingen » uit te testen. Hoofddoeken van moslima’s worden gebruikt als alibi voor het versturen van dreigbrieven. Naamloze brieven schrijven en verklikkertje spelen wordt voor sommige gefrustreerden een voltijdse bezigheid. Veel lezersbrieven worden gevuld met voorspelbare zeurderigheid over ,,die zakkenvullers van politiekers ». Serieus bedoelde discussies op internetfora ontaarden steevast in scheldpartijen die qua vunzigheid elke denkbare cafĂ©ruzie overstijgen.

Onverdraagzaamheid is Ă©Ă©n, gemakzucht is twee. Dewael maakt terecht onderscheid tussen agressieve pesttelefoons naar hulpdiensten – die vaak draaien op vrijwilligers – en de zinloze oproepen naar noodcentrales. Weg kwijt? Bellen maar naar een 101-nummer. Graffiti op de voorgevel? Bellen maar. Beetje koorts midden in de nacht? Naar de spoeddienst. Voor elk van die problemen staan geĂ«igende diensten met bijhorende nummers in de telefoongids. Maar steeds vaker wordt snel naar de gsm gegrepen – en worden kostbare minuten verspeeld voor echt dringende oproepen die in wacht worden gezet.

Het moet allemaal dringend ophouden, we krijgen er de pest van. We wensen de pesters veel jeuk toe en veel te korte armpjes om te krabben. Of, beter, veel te dikke vingers om hun gsm-toetsen te kunnen beroeren. Het zal niet helpen, we weten het. Net zo min als eenmalige feestcheques de samenleving kunnen ontzuren. Wat helpt wel? Meer gezond verstand, en dat krijg je door met vrienden, buren en familie al eens wat langer door te bomen over de feestelijk grote kwaliteit van onze welvaartsstaat.

fds

Het Nieuwsblad,

© 2005 Vlaamse Uitgeversmaatschappij n.v.