Nieuwe wet moet luchthaven Zaventem redden

,,We moeten zo snel mogelijk het politieke akkoord dat we hebben over de spreiding van de nachtvluchten op Zaventem, omzetten in een wet. » Minister van Mobiliteit Renaat Landuyt (SP.A) wil zo voorkomen dat de nationale luchthaven geblokkeerd zal worden door verschillende vonnissen.

Eergisteren besliste een rechter dat de route over de Brusselse noordrand niet meer mag gebruikt worden. Eerder waren er al twee vonnissen die het gebruik van de oostrand-route verboden, en een dat Brussel vrij moest blijven van vliegtuiglawaai. ,,Op die manier kunnen de vliegtuigen geen kant meer op », zegt Landuyt. ,,Het gevolg zal zijn dat de nationale luchthaven op termijn zijn deuren moet sluiten. »

,,Op die manier kan het niet meer verder », vindt Landuyt. En dus heeft hij de jurist die in hem schuilt, zijn gang laten gaan. Hij is niet weinig fier met het resultaat van zijn juridische denksessie. ,,We hebben een politiek akkoord over het spreidingsplan. Als we dat in een wet gieten, zullen de rechtbanken niet meer geïsoleerd een vonnis kunnen vellen, maar zullen ze het hele plaatje van de luchthaven moeten bekijken. » Als de inwoners van de noordrand bij de rechter gaan klagen over de lawaaioverlast, zal die rekening moeten houden met het feit dat in de oostrand al geen vluchten meer zijn toegelaten.

Die nieuwe wet, die Zaventem van de ondergang moet redden, moet dan wel zo snel mogelijk door het parlement worden gestemd. Landuyt ziet dat als een goede test. ,,We zullen zien hoever de solidariteit gaat in de politiek. Dit is geen politieke kwestie, het is in het belang van de economie van heel het land dat dit zo snel mogelijk wordt geregeld. Anders kunnen de mensen wel op vakantie vertrekken, maar niemand zal zeker zijn of hij ook nog teruggeraakt met het vliegtuig. » (FrP)

frp

Het Nieuwsblad,

© 2005 Vlaamse Uitgeversmaatschappij n.v.